Televisie Overige films

Absence of Malice (Sydney Pollack, 1981, VS). Geoliede maar zinnige ‘publieksfilm’ over media-ethiek en de betrekkelijkheid van de ‘waarheid’. Paul Newman valt ten prooi aan de onzorgvuldige journalistiek van Sally Field, die zich naïef ambitieus laat misleiden door het Openbaar Ministerie. RTL 4, 13.50-16.00u.

A Midsummer Night’s Dream (Michael Hoffman, 1999, VS/Engeland/Italië). In het Toscane van de late negentiende eeuw gefilmde parabel van Shakespeare over de liefde is van een saaie degelijkheid. Mooie cast: Rupert Everett, Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Sophie Marceau, Christian Bale. BBC 2, 14.35-16.30u.

My Friend Joe (Chris Bould, 1996, Engeland/Duitsland/Ierland). Genuanceerde familiefilm over de vriendschap tussen een Ierse jongen en een Amerikaanse wees die in het circus werkt. Ned. 3, 15.40-17.15u.

The Bachelor (Gary Sinyor, 1999, VS). Remake van korte film Seven Chances (1925), waarin Buster Keaton een erfenis krijgt, mits hij binnen een dag weet te trouwen. Komen honderden bruiden op af. De absurditeit van Keaton werd vervangen door gezemel over de gevaren en geneugten van het huwelijk. België 1, 21.05-22.45u.

Risky Business (Paul Brickman, 1983, VS). Kassucces bleek onverwacht een van de aardigste films in het genre van de tienersekskomedie. In afwezigheid van pa en ma weet Tom Cruise (toen 21) samen met ‘call girl’ Rebecca de Mornay de ouderlijke villa in een lucratief bordeel te veranderen. Ned. 3, 23.35-1.20u.

The Waterboy (Frank Coraci, 1998, VS). Adam Sandler is een ‘loser’ met verborgen talenten in flauwe komedie, gesitueerd in footballkringen. BBC 1, 23.45-1.10u.

What Dreams May Come (Vincent Ward, 1998, VS). Met een mengeling van new-agefilosofie en stokoude romantiek gemaakte, moderne variant op de mythe van Orpheus en Eurydice, in een vormgeving die zich vooral baseert op de negentiende-eeuwse schilderijen van Caspar David Friedrich. In het hiernamaals probeert Robin Williams zich te herenigen met zijn eveneens overleden vrouw en kinderen. Net 5, 23.50-1.50u.

The Graduate (Mike Nichols, 1967, VS). Eerste grote rol van Dustin Hoffman in volgens menigeen overschatte komedie over de seksuele moraal van de West Coast anno 1967. Grote hit, mede dankzij score van Simon & Garfunkel. Ned. 2, 24.00-1.45u.

Magnolia (Paul Thomas Anderson, 1999, VS). Derde film van Anderson is een ingenieus mozaïek van ruim drie uur, waarin een groot aantal personages in een buitenwijk van Los Angeles gedurende een etmaal gevolgd wordt. Absurde, maar wijze symfonie van psychologische, muzikale en maatschappelijke motieven, met voortreffelijk ensemblespel van onder anderen Tom Cruise, Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. BBC 2, 0.25-3.25u.

Burglar (Hugh Wilson, 1987, VS). Komische misdaadfilm doet geen recht aan talent van Whoopi Goldberg. Inbreekster wordt ten onrechte van moord verdacht. Ook met Bob Goldthwait. BBC 1, 1.10-2.45u.

Heremakono (Abderrahmane Sissako, 2002, Frankrijk/Mauretanië). Tweede speelfilm van de regisseur van La vie sur terre (1998) speelt in het Mauretaanse kustplaatsje Nouâdhibou, een soort wachtkamer voor wie ervan droomt in Europa gelukkig te worden. Ned. 2, 1.45-3.15u.

The Sixth Happiness (Waris Hussein, 1997, Engeland). In verfilming van zijn ‘fictieve autobiografie’ Trying To Grow speelt Firdaus Kanga zelf de hoofdrol van een Brits-Indiase jongeman die zijn homoseksualiteit ontdekt. BBC 2, 3.25-5.00u.