Televisie Film van de dag

Scène uit Depuis qu’Otar est parti. Since Otar Left
Scène uit Depuis qu’Otar est parti. Since Otar Left

Depuis qu’Otar est parti. Het speelfilmdebuut van Julie Bertucelli gaat over een gezin in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Zoon Otar, vernoemd naar de Georgische regisseur Otar Iosseliani bij wie Bertucelli regieassistent was, besluit zijn geluk te gaan beproeven in Parijs. Moeder, zuster en nichtje blijven achter in Georgië, waar het licht bijna elke avond uitvalt en er geen water uit de kraan komt net als je onder de douche staat. De dochter werkt niet meer als ingenieur, maar verkoopt langzaam de mooie spullen uit het huis op de rommelmarkt. Alleen de boeken worden niet verkocht. De negentigjarige moeder leeft op als er een brief of een telefoontje uit Parijs komt. Op een dag horen dochter en kleindochter dat Otar is overleden. Ze besluiten het niet aan zijn moeder te vertellen, zelfs niet als ze naar Parijs vertrekt. Mooie hoofdrol voor Esther Gorintin.

(Julie Bertucelli, 2003, F/B), België 2, 23.30-1.10u

André Waardenburg