Televisie Film van de dag

Edward Norton in American History X. (Foto Photos12) American History X Year: 1998 Director: Tony Kaye Edward Norton
Edward Norton in American History X. (Foto Photos12) American History X Year: 1998 Director: Tony Kaye Edward Norton PHOTOS12

American History X. Edward Norton speelt Derek Vinyard, een neonazi met hersens. Zijn jongere broer Danny kijkt erg naar hem op en wil net zo worden als Derek: een opgepompt sportschoollichaam (met een getatoeëerde swastika), assertieve attitudes en politieke ideeën die ietsje verder gaan dan ‘de stem van het volk’. Na een moord op een zwarte dief - in een van de bruutste scènes ooit - belandt Derek in de gevangenis en bekeert zich. Danny volgt echter in zijn (oude) voetsporen en raakt in de ban van neonazistische ideologieën. Als Derek weer vrijkomt, volgt een confrontatie met zijn broer. Regisseur Tony Kaye liet na een conflict met Norton over de montage zijn naam van de credits halen. Ondanks dit en de voorspelbare uitkomst van het verhaal zit de film vol sterke scènes die duidelijk maken waarom sommigen hun heil zoeken bij extreme groeperingen.

(Tony Kaye, 1998, VS), BBC 2, 23.30-1.25u.

André Waardenburg