‘ Taboe om van je geloof af te stappen’

Fati Benkaddour Foto Evelyne Jacq Nederland, Ijsselstein, 31-05-2007 Fati, vroeger moslim nu zonder geloofd. Foto: Evelyne Jacq
Fati Benkaddour Foto Evelyne Jacq Nederland, Ijsselstein, 31-05-2007 Fati, vroeger moslim nu zonder geloofd. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Drie jaar geleden gaf Fati Benkaddour (31) les op een vmbo-school in Utrecht. Het was ramadan, maar Fati Benkaddour deed er niet aan mee. „Waarom niet?” vroeg een leerling. Ze zei: „Ik ben geen moslim.” Een paar dagen later begon het, zegt ze. „Ik hoorde in de gangen: ‘slet’, ‘vieze hoer’, ‘jood’.” Het duurde een maand, de hele ramadan. Ze ging elke dag huilend naar huis. „Het breekt je.”

De vader van Fati Benkaddour was gastarbeider. Hij deed „iets met riolering”. Haar ouders waren gescheiden. „In de Marokkaanse cultuur heb je als gescheiden vrouw weinig prestige, dus naar buiten toe moest alles perfect zijn.” Het was de bedoeling dat Fati zou trouwen met een Marokkaan, als maagd. „Maar ik viel op een Nederlandse jongen. Ik trouwde wel als maagd, op mijn eenentwintigste. Dat huwelijk was de fout van mijn leven. Klootzakken vind je overal.”

Op de middelbare school, ze deed vwo, had Fati Benkaddour vaak over de Koran gediscussieerd met andere Marokkaanse leerlingen. „Ik vond dat je de citaten in hun tijd moest plaatsen. Er staat dat je vier vrouwen mag hebben. In die tijd hadden moslims twintig vrouwen, dus het ging van twintig naar vier. Het huwen van vier vrouwen was bedoeld voor de overleving van de vrouw in tijden van oorlog. Zo’n citaat kun je niet gebruiken in een tijd dat vrouwen onafhankelijk zijn.”

Fati Benkaddour is nu biologielerares op een middelbare school in Den Haag en ze is buikdanseres. Vorig jaar deed ze mee aan de toneelvoorstelling ‘Stampot Ramadan’. Ze had een deel van het stuk geschreven, ze speelde mee. Maar ze had het gevoel, zegt ze, dat de andere Marokkaanse spelers haar niet serieus namen omdat ze zij geen moslim was. „Ik voelde me geïsoleerd.” Ze had een rol die niemand anders wilde spelen: van een vrouw in een boerka die achter haar man aanloopt en dan opeens iets gaat doen wat lijkt op een peepshow.

Een paar weken geleden stuurde Fati een e-mail naar Ehsan Jami van het comité voor ex-moslims. Ze wil graag taboes doorbreken en het is in de islam „heel erg taboe om van je geloof af te stappen”. Ehsan Jami heeft haar gevraagd of ze samen met hem het comité wil leiden. Fati denkt erover na. Ze vindt dat Ehsan Jami niet goed in het nieuws is gekomen de laatste tijd. „Hij is niet genuanceerd genoeg over moslims. Als ik bij het comité ga, moet er een cultuurverandering komen. Je moet nooit claimen dat een bepaalde religie niet goed is.” Het is niet de bedoeling dat het comité „een boegbeeld wordt in de strijd tegen moslims”. „Het ligt allemaal heel gevoelig.”