Rookverbod horeca vanaf zomer 2008

De horeca wordt vanaf juli 2008 rookvrij. In coffeeshops mag nog wel worden gerookt, maar de verkoop moet in een rookvrije ruimte plaatsvinden. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten.

Op voorstel van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) krijgt horecapersoneel dezelfde bescherming als andere werknemers. De maatregel geldt voor alle horecagelegenheden, inclusief discotheken en sportkantines.

De horeca mag wel afgesloten rookruimtes creëren. Hier mag het personeel niet bedienen. De horeca had de politiek een gefaseerd verbod voorgesteld waarbij het roken volgend jaar alleen in restaurants zou worden verboden en pas in 2011 in cafés en discotheken. Het kabinet kiest nu voor een drastischere maatregel, waarop Klink al vanaf zijn aantreden aanstuurde. Ook Klinks voorganger Hoogervorst (VVD) was voorstander van een algeheel rookverbod, maar hij kreeg in 2003 tegenstand van de toenmalige regeringspartijen CDA, VVD en LPF.

Eerder deze week zei Klink nog geen overeenstemming te hebben bereikt over de coffeeshops. Deze zouden onder een rookverbod gaan vallen, maar de Tweede Kamer maakte daar bezwaar tegen met als argument dat klanten juist naar een coffeeshop gaan om een joint te roken. Met een aparte rookruimte in coffeeshops heeft Klink dit probleem nu opgelost.

De bewindsman zei gisteren dat hij een gefaseerd rookverbod afwees, omdat „dat niet te handhaven is” en omdat daarbij ongewenste „concurrentievervalsing” zou optreden. „Ik wilde niet dat coffeeshops zouden kunnen zeggen ‘bij ons kun je roken, dus komt allen hierheen’.”

Antirookorganisaties als Clean Air Nederland en Stivoro maken zich al jaren hard voor een rookverbod in de horecagelegenheden die nu nog een uitzondering vormen op de Europese regel dat een werkplek rookvrij moeten zijn.

Koninklijke Horeca Nederland had met oud-minister Hoogervorst afgesproken het roken in stappen terug te dringen, maar daar liep het niet zo’n vaart mee, bleek vorig jaar. De horeca vreest voor een omzetverlies.