Radio Voorkeur

Simek ’s nachts. Gesprek met Carola van Alphen (30), die schizofreen is. Toen Pim Fortuyn werd vermoord, was zij ervan overtuigd dat zij de dader was. Wereldwijd lijdt één op de honderd mensen aan schizofrenie. Carola van Alphen schreef er een boek over, Zo gek nog niet. Door middel van medicijnen onderdrukt ze haar ziekte. Radio 1, 00.02-01.00u.

Verre Verwanten. ‘Nieuwe Nederlanders’ worstelen met vragen als ‘moeten we vasthouden aan de moedertaal of Nederlands gaan leren’? ‘Willen we geestelijken uit het buitenland of van eigen bodem?’ Maar niet alleen de immigranten van deze tijd, ook de Joodse gemeenschap in het begin van de negentiende eeuw werd met deze vragen geconfronteerd. In het boek Nieuwe Nederlanders van historicus Bart Wallet wordt het beleid van de Nederlandse overheid en de Joodse elite geanalyseerd. Wat was precies het doel van de integratie en hoe werd die uitgevoerd? En is het mogelijk een voorbeeld voor de integratie van minderheden die op dit moment hun weg in Nederland zoeken? Ben Kolster praat hierover met Wallet in het Teleac-programma. Radio 5, 14.00-14.45u.