Oudste Nederlandse foto is een daguerreotype

Op de kunstpagina van 2 juni schrijft Rosan Hollak dat museumconservator Saskia Asser de oudste foto van Nederland heeft gedateerd: ”een daguerreotypie” uit 1842 van de uit Duitsland afkomstige Dordtse suikerbakker Henri Vriesendorp (1804-1864).

Jammer dat Hollak de tentoonstellingscatalogus kennelijk slecht heeft gelezen. Zij verwart de geportretteerde namelijk met diens betovergrootvader. Henri Vriesendorp stond in Dordrecht iets hoger op de maatschappelijke ladder. Uit eigen onderzoek is mij bekend dat hij onder meer beursmakelaar, commissionair, reder, firmant van een houthandel, commandant van de schutterij, kerkmeester van de Waalse gemeente, vice-consul van Zweden en Noorwegen en opziener van een vrijmetselaarsloge was.

Hollak lijkt zich ook anderszins weinig te hebben verdiept in het onderwerp waarover zij schrijft. Daguerreotypie is een fotografische methode, de daarmee gemaakte foto heet een daguerreotype.