‘Onze Angela’ is voor even ‘ Miss World’

De G8-top is zeer goed verlopen voor gastvrouw Angela Merkel. Vindt men in Duitsland. Bild is ronduit euforisch. Andere opinieleiders uiten zich ook positief.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bij een rode loper. De Duitse pers en opiniemakers prezen de wijze waarop ze de afgelopen dagenleiding gaf aan de G8-top. Foto Reuters German Chancellor Angela Merkel waits for outreach representatives in Heiligendamm June 8, 2007. Leaders from the world's major industrialised nations meet in the Baltic resort of Heiligendamm on June 6-8 for a Group of Eight (G8) summit. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY)
De Duitse bondskanselier Angela Merkel bij een rode loper. De Duitse pers en opiniemakers prezen de wijze waarop ze de afgelopen dagenleiding gaf aan de G8-top. Foto Reuters German Chancellor Angela Merkel waits for outreach representatives in Heiligendamm June 8, 2007. Leaders from the world's major industrialised nations meet in the Baltic resort of Heiligendamm on June 6-8 for a Group of Eight (G8) summit. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY) REUTERS

Boulevardkrant Bild, grootmeester in duidelijke taal, draaide er ook gisteren niet omheen. ‘Bild benoemt mevrouw Merkel tot Miss World’, kopte de krant op de voorpagina.

Een eervolle vermelding in Bild is niet de Nobelprijs voor de Vrede, maar de chocoladeletters van’s lands grootste krant beïnvloeden wel de dagkoersen in de Duitse politiek. Na de G8-top in Heiligendamm hoeft Angela Merkel zich over haar politieke positie in het binnenland even geen zorgen te maken.

De argumenten van Bild voor de uitverkiezing van Merkel waren tijdens één slok koffie te overzien. Klimaat: doorbraak. Afrika: meer geld. Bush en Poetin: verzoening. Conclusie: nog nooit was Angela (lees: ‘onze Angela’) zo machtig.

Bild staat niet alleen. Ook journalisten die iets meer oog hebben voor nuances waren opvallend mild. In de ogen van opiniemakers heeft Merkel in Heiligendamm niet alles gekregen wat op haar verlanglijst stond, maar wel heel veel.

Duitse commentatoren keken vooral naar de afspraken over milieu. Het debat over de klimaatverandering heeft het publieke discours de afgelopen maanden gedomineerd. Een akkoord was daarom voor de kanselier ook van binnenlands belang. Vooral het feit dat de VS bereid zijn in VN-verband over klimaatdoelstellingen te onderhandelen wordt als een overwinning voor Merkel gezien, ook al haalde ze haar eigen doelstelling – harde afspraken over de vermindering van CO2 – niet.

Daar kwam bij dat de nieuwe mildheid in omgangstoon tussen Bush en Poetin positief afstraalde op de top. Na een snel geëscaleerd woordgevecht over een Amerikaans afweersysteem voor raketten in Europa, eerder deze week, liepen de twee kemphanen schouder aan schouder over de gazons aan de Oostzee. De ogenschijnlijke ontspanning is misschien niet direct het werk van de gastvrouw, maar prettig was het wel.

Dankzij nieuwe toezeggingen voor Afrika gingen gistermiddag ook nog eens harmonieuze tv-beelden van Merkel en Afrikaanse regeringsleiders de wereld rond. De Afrikanen waren slechts toehoorders, maar de beelden wekten wel de suggestie dat de G8 geen exclusief onderonsje is van de wereldelite.

De doorgaans ingetogen Frankfurter Allgemeine Zeitung noemde het compromis over het klimaat een doorbraak. „Het resultaat van Heiligendamm mag er zijn”, noteerde een commentator. Ook de progressievere Die Zeit was positief. Merkel wint op punten van George Bush, constateerde het weekblad online. Ze is er weliswaar niet in geslaagd om de G8 vast te leggen op verifieerbare doelstellingen, maar voor het eerst sinds jaren zijn de VS bereid om over klimaatmaatregelen te onderhandelen in multilateraal verband. „Wie een veldslag wint, mag een schermutseling verliezen.”

Kritiek was er ook. De Duitse oppositie scheurde de slotverklaring van de regeringsleiders verbaal aan flarden. „Wishiwashi”, noemden de Groenen het document. Zanger-activist Bob Geldoff meldde dat collega Bono tijdens een gesprek met Merkel „depressief” was geworden omdat haar beloftes voor Afrika veel te vaag waren. De duizenden demonstranten hadden de top al opgegeven voordat de eerste buitenlandse gast was gearriveerd.

Welgezinde commentatoren gaven Merkel ook bonuspunten voor haar aanpak. Ze was „geconcentreerd”, „doelgericht” en ze nam een risico door van te voren ambitieuze doelen te formuleren. De volgende internationale uitdaging voor Merkel is de EU-top over de toekomst van het Grondwettelijk Verdrag. Ook op dat punt steekt Merkel haar nek uit: ze wil een snelle oplossing.