OM: schuldsaneerder lichtte 900 klanten op

De directeur van twee schuldsaneringsbedrijven is deze week opgepakt door de financiële opsporingsdienst FIOD-ECD. Hij wordt verdacht van oplichting van ten minste negenhonderd mensen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren laten weten. De man, directeur van de Stichting Schulden Vrij Leven (SSVL) en Vespa Sociaal Financieel Advies, wordt door het OM gezien als hoofdverdachte.

De twee bedrijven boden aan om op te treden als schuldbemiddelaar. Gezinnen moesten in ruil hiervoor hun inkomen overmaken aan de bedrijven. Die zouden zorg dragen voor de aflossing van de schulden. Klanten van de bedrijven zouden een bedrag krijgen om van te kunnen leven. Volgens het OM werden de diensten echter „niet of nauwelijks” geleverd.

Het onderzoek naar de malafide bedrijven richt zich op de periode tussen augustus 2005 en juni 2007. De werkzaamheden bij SSVL en Vespa Sociaal Financieel Advies zijn inmiddels stilgelegd, zo meldt het OM.

De landsadvocaat is voornemens een stichting op te zetten die de gedupeerden van de bedrijven alsnog kan helpen met hun schuldsanering. De stichting zal hun dossiers overdragen aan „erkende” schuldsaneerders.