‘Moslimgemeenschap voelt zich verraden’

Abdelkader Belaidi Foto Evelyne Jacq Nederland, Amersfoort, 31-05-2007 Abdel Kader, vroeger moslim nu christen. Foto: Evelyne Jacq
Abdelkader Belaidi Foto Evelyne Jacq Nederland, Amersfoort, 31-05-2007 Abdel Kader, vroeger moslim nu christen. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Begin jaren tachtig bekeerde de broer van Abdelkader Belaidi zich tot het christendom. De broer studeerde Frans in Algiers, hij had naar een christelijke radiozender geluisterd en hij had vrienden die christen waren. Abdelkader woonde met zijn moeder in een dorp in Kabylië, een Berbers gebied in het noorden van Algerije. „Ik dacht: ik moet mijn broer op het rechte pad krijgen.”

Maar dan zou hij, vond hij, eerst meer moeten weten over de Koran. In een boekhandel keek hij in een Koran en hij las: ‘Onreine handen mogen dit boek niet aanraken’. Abdelkader voelde zich niet rein. Hij was twintig. Hij had wel eens „een beetje gelogen”, hij was wel eens „een beetje egoïstisch”, soms voelde hij „begeerte”. Hij zette de Koran weer terug.

In december 1981 kwam zijn broer langs in het dorp, met twee vrienden. Oudjaarsnacht praatten ze over het geloof. „Mijn broer en zijn vrienden waren zo liefdevol en vreedzaam.” Een van de vrienden zei tegen Abdelkader: „De God die tegen Abraham en de profeten heeft gesproken, leeft. Als je tot hem bidt, zal hij jou antwoord geven.”

Die nacht bad Abdelkader in het Kabyle, de taal van zijn streek: „God, als Jezus de weg is, laat die dan zien aan mij.” Meteen daarna was hij bang. Hij had geleerd, zegt hij, dat je God niet mag uitdagen. God strafte streng. Als je een slecht leven had geleid, kwamen in het graf de muren op je af en werd je samengeperst. Alle gebeden die je in je leven had gemist, moest je in het dodenrijk inhalen, op een gloeiende steen.”

Maar het was, zegt Abdelkader, alsof God op zijn gebed had gewacht. „De ruimte was opeens vol van God.”

Zijn andere broer en zijn moeder bekeerden zich ook tot het christendom. De ouderen in het dorp waren daarna „niet zo sympathiek” tegen hen. „Maar wij bleven vriendelijk, we verdedigden ons met onze houding.”

Abdelkader Belaidi (48) trouwde met een Nederlandse vrouw die hij ontmoette tijdens een bijbelstudie in Frankrijk. Hij is nu pastoraal medewerker bij de stichting Evangelie & Moslims in Amersfoort. Hij weet dat ex-moslims soms verstoten worden. „De moslimgemeenschap voelt zich verraden als iemand de islam verlaat.”

Abdelkader deed een keer de telefonische nazorg na een uitzending van de EO. „Er waren moslims die me bedreigden. ‘Je bent een verrader. Als ik je zie, maak ik je kapot.’”

Toch weet Abdelkader niet zeker of hij het een goed idee vindt dat er een comité van ex-moslims komt. Hijzelf wil „het voorbeeld van de Heer” volgen die, zegt hij, nooit reclame voor zichzelf maakte. „Ik wil in gesprek komen met moslims op een vriendelijke manier.”