Knollemanshoek - Haarzuilens

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week in Utrecht

De hemel is afgedekt met een laagje wolk dat het schellicht filtert maar de warmte doorlaat. Er staat wat kleine wind. Dit is het volmaakte weer voor een zomeruitje en de stille asfaltlinten in het Utrechtse weidelandschap, grijs voor de auto’s, aan weerszijden kroosrood voor de fietsers, houden van ons allemaal. Van de klassieke auto’s (met blauwe nummerborden en neergelaten kap), van de moderne convertibles (chauffeur en passagier telkens met norse blik). Van de duo’s toerfietsers, van de troepjes wielrenners. Van de wandelaars die in de gaten hebben dat het hier mooi lopen is, ondanks asfalt et cetera. En van de motorfietsen.

Een sliert van zo’n twintig motorrijders passeert. Met groenleren schouders door de weerschijn van de wilgen, remmen ze af en verdwijnen om de hoek. ‘FOTO’ waarschuwt een plakkaat halverwege de laan – net achter de bocht staat iemand klaar met een camera. Dit is de toertocht van motorrijschool Veronica, die foto’s zijn voor de website, vertelt de vrouw die in de bocht tot remmen maant. 150 kilometer, 65 deelnemers, dus er komen er nog meer langs. Leuk. Ik kijk graag naar ze.

„Allemaal oud-leerlingen.” De vrouw zegt het vertederd, voor zover dat gaat in een zwartstoer pak. Later rijdt ze ons voorbij. Ze toetert, ze zwaait.

(„Zou zij nou Veronica zijn?” mijmert man.)

De geur is grasachtig, het geluid is getsjiep en gefladder in het blad van de elzen. Sierboerderijen hebben siervee, van wol, met hoorntjes of veren. In de weilanden staat serieus zwartbont. Het beweegt de koppen met wandelaars mee en flappert met de oren tegen de vliegen.

De zon steekt op, het hemelblauw rolt banieren uit. De dikbebladerde knotwilgen in de verte zijn groene ijsco’s. In de bermen glimt het gras hoog en dik. Er staan boterbloemen, klaprozen wapperen met hun vloeipapieren bloemblaadjes. Even is er wat bos, achter Harmelen, nu ja, bos, het is een langgerekte vijver met aanhangend hout.

In het bermgewoel ligt een uil. Een bruingevlamde dode velduil. Zijn prooi ligt er ook, een zwarte vogel, hij is in het wegdek geplet tot een plak veren en gebroken botjes. „Hij moet een klap van een auto gekregen hebben’’, reconstrueert man. Ik kijk naar de zachte veren, naar het hartvormige gezicht met de knipogen in een knak opzij.

Zo zonde. O, zo zonde.

We lopen verder door het gras, dicht langs de sloot. Kikkers springen op en plonzen met een boog neer. Ze kwaken een requiem.

12 km. Kaarten 7, 8, 9 uit: Rondom de Dom. Uitg. Nederlandse Wandelsport Bond, Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht. Tel. 030 2319458. www.nwb-wandelen.nl. Openbaar vervoer tussen begin- en eindpunt van de route: Bus 127 in Haarzuilen (halte Brink), bus 180 in Knollemanshoek (halte Montfoort/Achtersloot. Overstappen in Utrecht (halte 24 oktoberplein). Inl. 0900 9292 of www.9292ov.nl.