Jeroen Zijlstra

Jeroen Zijlstra, voormalig zeeman en jazztrompettist, is de Nederlandse landschapszanger par excellence. Met zijn zachtjes schurende geluid en met kleine, maar goed gekozen woorden weet hij ook op zijn nieuwe cd Stel je voor weer beelden op te roepen die aan schilderijtjes doen denken: over een kerkje in Oosterland, een puber op een opgevoerde Zündapp (‘dodelijk onzeker/ man van zestien jaar’) en een eenzame avond op het Hendrik Jonkerplein. Dat plein is in Amsterdam, maar dat doet er niet toe – het staat prompt model voor alle kale pleinen van Nederland. Samen met zijn band schept Zijlstra in zulke liedjes een mooie bluesy sfeer die nog lang blijft hangen. Daarin is hij op zijn best – en ook veel beter dan in een paar andere nummers die veel te nadrukkelijk proberen poëtisch te zijn.

Henk van Gelder

Jeroen Zijlstra: Stel je voor. Blauwe Zomers/CNR 86497 01145