Hoogervorst voorzitter bij beurstoezichthouder AFM

Hans Hoogervorst (VVD) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De oud-minister van Financiën volgt in oktober Arthur Docters van Leeuwen op voor een periode van vier jaar.

Dit heeft Minister Bos van Financiën gisteren bekend gemaakt. De naam van Hoogervorst circuleerde al enige tijd als mogelijk kandidaat voor de post. Hoogervorst gaat 270.000 euro per jaar verdienen. Dat is fors minder dan de huidige AFM-topman: Docters van Leeuwen is nu een van de best betaalde bestuurders in de semi-publieke sector met een gage van 507.000 euro in 2006. Dit is boven de Balkenende-norm, het salaris van de minister-president (rond de 130.000 euro). Hoogervorst was lid van het kabinet dat stelde dat bestuurders van (semi) publieke instellingen niet meer zouden mogen verdienen dan de premier.

Desondanks zei Bos gisteren het „klasse” te vinden dat Hoogervorst het salaris van 270.000 euro had geaccepteerd. „Het is het eerste salaris in de publieke sector dat we hebben weten te verlagen. Het is klasse dat hij het meteen geaccepteerd heeft en ik beschouw het als een eerste stap in de matiging van salarissen in de publieke sector.”

De VVD-er gaat de toezichthouder leiden op een cruciaal moment. De rol van de AFM wordt steeds belangrijker nu Nederlandse bedrijven meer en meer onder vuur liggen van, al dan niet agressieve, aandeelhouders.

De recente ontwikkelingen rondom ABN Amro hebben de roep om meer macht voor de beurswaakhond en voor een beter toezicht aangewakkerd. Bij de bank heeft een relatief kleine aandeelhouder ervoor gezorgd dat er een biedingsstrijd is ontstaan om de grootste bank van Nederland.

Hoogervorst was minister van Financiën, en even van Economische Zaken, in het eerste kabinet Balkenende. In het tweede en derde kabinet Balkenende was hij minister van Volksgezondheid. Als minister van Financiën installeerde hij de commissie Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Eerder was hij onder meer staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het tweede kabinet Kok en lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

De Vereniging van Effectenbezitters is blij met de benoeming omdat Hoogervorst zich als minister van Financiën ingespannen heeft voor de bescherming van beleggers.