Federer kan in finale revanche nemen op Nadal

Roger Federer en Rafael Nadal staan in de finale van Roland Garros. De Zwitserse alleskunner en de Spaanse gravelspecialist moeten het spetterende slotakkoord verzorgen van een tegenvallend toernooi.

Roger Federer (links) serveert in zijn partij tegen Nikolai Davydenko, terwijl zijn tegenstander in de finale Rafael Nadal (foto) hetzelfde doet tegen Novak Djokovic. Foto AFP Spanish player Rafael Nadal serves to Serbian player Novak Djokovic during their French Tennis Open semi final match at Roland Garros, 08 June 2007 in Paris. AFP PHOTO / PIERRE VERDY
Roger Federer (links) serveert in zijn partij tegen Nikolai Davydenko, terwijl zijn tegenstander in de finale Rafael Nadal (foto) hetzelfde doet tegen Novak Djokovic. Foto AFP Spanish player Rafael Nadal serves to Serbian player Novak Djokovic during their French Tennis Open semi final match at Roland Garros, 08 June 2007 in Paris. AFP PHOTO / PIERRE VERDY AFP

L’histoire se répète. Roland Garros krijgt net als vorig jaar de droomfinale waarop iedereen vooraf al rekende. Roger Federer versus Rafael Nadal; de onbetwiste nummer één van de wereldranglijst tegen de Spaanse koning van het gravel. De halve finales van gisteren waren een soort corvee voor de beste twee tennissers. „Ik speelde vandaag excellent op de momenten dat het moest. Ik ben klaar voor de finale. Als ik die win? Ja, dat zou veel voor me betekenen”, sprak Federer na zijn zege in drie sets op Nikolai Davidenko in drie sets: 7-5, 7-6 en 7-6. „Ik ben heel tevreden met mijn spel”, stelde Nadal vlak nadat hij Novak Djokovic had verslagen in drie sets: 7-5, 6-4 en 6-2. „De eindstrijd wordt een speciale wedstrijd. Alleen als ik op mijn best ben kan ik winnen van Federer. Hij heeft me de laatste keer verslagen en is de favoriet.”

Federer (25) en Nadal (21) hebben de rest van het veld op een bijna onoverbrugbare achterstand gezet. Het wachten was slechts op de finale van morgen. De afgelopen twee weken kwamen de nummers één en twee van de wereld op het gravel van Parijs nooit in de problemen. Dat de Spanjaard Tommy Robredo in de kwartfinales een set afpakte van Federer was al opzienbarend. Nadal won zijn zes partijen allemaal soeverein in drie sets. „Qui peut l’arreter?”, staat er in de Parijse metrostations te lezen op reclameposters van Federer en Nadal. Ze kunnen alleen elkaar nog stoppen.

In hun onderlinge ontmoetingen halen Federer en Nadal vaak het beste in elkaar naar boven. De Zwitser en de Spanjaard stuitten in het verleden elf keer in officiële ontmoetingen op elkaar. Nadal koestert een voorsprong van 7-4 en is daarmee één van de weinige profs met een positief record tegen Federer. Het maakt wel een groot verschil op welke ondergrond de twee elkaar treffen. De tennissers speelden zes keer op gravel, vier keer op hardcourt en één keer op gras tegen elkaar.

Gravelspecialist Nadal was tot vorige maand op zijn favoriete ondergrond nog ongeslagen tegen de allrounder Federer. In de finale van ‘Hamburg’ bracht the Fed-Express de ‘gravelstand’ vorige maand op 5-1. Op hardcourt staat het 2-2 en op gras gaat de nummer één van de wereld met 1-0 aan de leiding. Eén onderlinge ontmoeting telt officieel niet mee. Federer en Nadal lieten zich vorige maand verleiden om op Mallorca een speciale wedstrijd te spelen op een baan die voor de helft uit gravel en voor de helft uit gras bestond. Nadal won de demonstratiepartij in drie sets.

Federer en Nadal zijn ook elkaars grootste tegenstanders in hun strijd tegen de records. De Zwitser wist tien keer een grandslamtoernooi op zijn naam te schrijven, maar won Roland Garros nog nooit. Tot dusver vormde de Spanjaard het grote struikelblok in zijn streven om in één jaar alle vier de hoofdprijzen te pakken. Als Federer naast Melbourne en Parijs ook in Londen en New York weet te winnen, dan is hij na de Amerikaan Donald Budge (in 1938) en de Australiër Rod Laver (in 1962 en 1969) de derde man die een zogenoemd Grand Slam verovert. Federer begint morgen aan zijn achtste finale van een grandslamtoernooi op rij. Zeven keer won hij, maar vorig jaar op Roland Garros was Nadal hem in vier sets de baas in het Stadion Phillippe-Chatrier.

Nadal mag dan misschien op gravel vrijwel onverslaanbaar zijn, maar zolang Federer actief is dreigt Rafa nooit verder te komen dan de tweede positie op de wereldranglijst. Nadal vestigt op gravel het ene record na het andere. Zo wist hij een reeks van 81 partijen te winnen, totdat Federer hem in Hamburg versloeg. Op de banen van Roland Garros heeft Nadal nog nooit verloren. Tegen het Servische talent Novak Djokovic behaalde hij gisteren zijn twintigste overwinning op rij. Nadal hoopt morgen voor de derde achtereenvolgende keer de Coupe des Mousquetaires omhoog te mogen houden. Alleen Björn Borg wist als proftennisser vaker op rij te schitteren op de banen nabij Bois de Boulogne. De Zweed zegevierde zes keer op Roland Garros.

Federer kijkt al reikhalzend uit naar de finale van Roland Garros sinds hij eind januari als winnaar van de Australian Open van de baan liep. Samen met zijn parttime coach Tony Roche zou hij zich helemaal gaan richten op het tweede grandslamtoernooi van het jaar. De voorbereiding verliep echter niet volgens plan. Op gravel bleek hij kwetsbaar. Na een nederlaag in Rome tegen Filippo Volandri besloot hij te stoppen met Roche. Het tennisgenie besloot te vertrouwen op zijn eigen kwaliteiten en verloor sindsdien geen partij meer.

Nadal is sinds zijn gewonnen finale van vorig jaar bezig met Roland Garros 2007. Alleen in de eerste set was Federer toen de betere tennisser. De Spanjaard hoopt dat de geschiedenis zich morgen onder leiding van scheidsrechter Sandra De Jenken herhaalt.