Fan op veld kost Denen nederlaag

De Europese voetbalbond UEFA heeft gisteren besloten Zweden een reglementaire 3-0 overwinning op Denemarken te geven. Het EK-kwalificatieduel werd vorige week zaterdag bij een stand van 3-3 gestaakt, nadat een Deense fan het veld was opgerend en de arbiter bedreigde.

Het tumult ontstond in de 89ste minuut, toen de Duitse scheidsrechter Herman Fander Zweden een strafschop toekende. Dat gebeurde nadat de Deen Christian Poulsen tegenstander Markus Rosenberg in zijn maag had gestompt. Denemarken had zich net teruggevochten van een 0-3-achterstand. Na de wedstrijd braken er in Kopenhagen rellen uit. Daarbij arresteerde de politie 32 vandalen.

De UEFA besloot ook dat Denemarken de komende vier interlands in een stadion op minimaal 250 kilometer buiten Kopenhagen moet spelen. Bij de eerste daarvan, op 12 september tegen Liechtenstein, mag geen publiek aanwezig zijn. Ook kreeg de Deense bond een boete van 100.000 Zwitsersefrank (circa 61.000 euro) en werd Poulsen voor drie duels geschorst.

Door de reglementaire overwinning staat Zweden nu aan de leiding in groep F, met 18 punten uit 7 wedstrijden. Spanje staat tweede, op 3 punten. Denemarken is nu de nummer 4 in de poule, met 10 punten uit 6 wedstrijden.

De Deense voetbalbond verklaarde gisteren beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. „Deze straf is uitzonderlijk zwaar, zeker als je het vergelijkt met andere uitspraken in vergelijkbare situaties”, meende de Deense secretaris Jim Stjerne Hansen. „Op basis van mijn zeventien jaar ervaring als official denk ik dat we een goede kans maken als we tegen deze uitspraak in beroep gaan.”

Maar de voorzitter van de Zweedse bond Lars-Ake Lagrell zei dat de uitspraak conform de regels is. „Wanneer een wedstrijd wordt gestaakt, verdient de schuldige een straf. Dat waren wij niet.” De Deense bond wil de betrokken fan in een civiele procedure verantwoordelijk stellen voor de schade. (ANP, Reuters)