Elan bij dans in ‘Twools’

Dans: Twools 9. Scapino Ballet Rotterdam. Diverse choreografen. Gezien: 6/6 Schouwburg Rotterdam. Herhaling vanavond. www.scapinoballet.nl

Als een aapmens slingert Tadayoshi Kokegushi zich om zijn prooi, een witte bruid. Behalve met vliegensvlugge en soepele bewegingen doet hij dat met driftige verleidelijke woorden. Zij (Sherida Lie) is een ware schoonheid, hij is met zijn harige kostuum nadrukkelijk het beest. Dit curieuze duo wordt begeleid door een trio doedelzakspelers die gele rokken dragen op een zwart geschminkt lijf. Met hun monotone spel en plechtstatige passen vormen ze een mysterieus en dreigend decor. Dylan Newcombs Queen dreams green is surrealistisch van sfeer en voelt als opmaat voor een groter stuk.

Voor de negende editie van de vaste seizoensafsluiter ‘Twools’ inviteerde Scapino Ballet leider Ed Wubbe een reeks hedendaagse choreografen van naam. Deze ‘Twools de luxe’ biedt zodoende een overzicht van de actuele dans in de lage landen. Dat het daarmee niet altijd zo treurig is gesteld als wel is beweerd, bewijzen ook Pieter de Ruiter en Eva Villanueva met Ragna. Hun solo is gemaakt op de IJslandse danseres Bryndis Brynjolfsdottir. In haar koel blauwe kostuum met witte pruik lijkt zij een kruising van een aardse trol met een frêle ijsnimf. Deze groteske, door de Edda geïnspireerde solo is ronduit fantastisch, al wordt de solo te lang uitgesponnen.

Opvallend is eveneens Les Gens du Coin van Christophe Garcia. Het thema van dwang en vrijheid is minder interessant dan de vloeiende en dynamische danstaal. Hier optimaal vertolkt door soliste Marlies Achthoven. Als krachtige afsluiter van ‘Twools’ fungeert Fierce Youth van Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud. Daarin dansen een groep bolhoedmannen vol razende drift rond een paradijselijk duo. Symfoniemuziek van Mozart omringt het koppel, de sensuele Maartje Lawrence-Hermans en de felle Kokegushi.

Wubbe maakte een kort duet voor Mischa van Leeuwen en Joaquim de Santana. Halbstark is ruig door de hardrock van Ministry, maar de dans stak daar bleek bij af. Het kan niet altijd raak zijn, zeker niet bij een leider van een bruisende hedendaagse dansgroep als Scapino Ballet Rotterdam.