Een beetje miljonair is miljardair

Een eigen krant, een zeiljacht, meerdere privévliegtuigen, een mooi villa, een investeringsmaatschappij en een eigen sportteam. Wat moet een rijkaard nog meer in huis hebben om voor vol te worden aangezien?

Het zijn Amerikaanse of nieuw-Russische grootheden, natuurlijk, maar ook Nederland heeft een zakenman die steeds meer de uiterlijke trekken heeft van een miljardair.

Deze week werd Roel Pieper voorzitter van basketbalclub Amsterdam Astronauts. Een logische belangstelling, want de boomlange Pieper speelde het spelletje zelf niet onverdienstelijk. Hij schopte het ooit tot jong Oranje. Voornaamste ambitie van de nieuwe baas is de club terug te brengen naar de Europese top. Daarvoor is niet eens al te veel geld nodig, verklaarde hij voor Studio Sport. Toch gaat hij op zoek naar „één of meer hoofdsponsors”.

Daar gaat-ie al. Een beetje suikeroom trekt zelf de portemonnee om zijn speeltje er weer bovenop te krijgen. Kijk naar Dirk Scheringa, die uit eigen zak onder meer voetbalclub AZ, een schaatsteam, een korfbalploeg en de turnbond sponsort.

De Amsterdamse basketbalclub is een aanvulling op het indrukwekkende hebben en houwen, van de voormalige Philips-kroonprins. De 51-jarige investeerder bewoont een immense villa op een landgoed in Aerdenhout, mét basketbalveld. Hij is de trotse bezitter van een 24 meter lang jacht, waarmee hij geregeld internationale zeilraces vaart. En hij beschikt sinds een half jaar over een eigen krant, opinieweekblad Opinio.

Professioneel werkt Pieper aan een collectie private jets. Met zijn bedrijf Etirc Aviation wil hij een luchttaxidienst beginnen, gebruik makend van de Eclipse 500, een vederlicht toestel van nog geen elf meter lengte. Pieper ambieert een vloot van 180 toestellen, die hij zegt te financieren met anonieme geldschieters. Al liet hij vorige maand doorschemeren dat de rijkste man op aarde, Bill Gates ook meedoet.

Ook hier geldt: Pieper heeft het wel, maar betaalt het niet. Net als met zijn investeringsmaatschappij Favonius, vernoemd naar zowel de Romeinse God van de westenwind als naar zijn schip. Die wordt gefinancierd door ING, ABN Amro en het Amerikaanse pensioenfonds Calpers. Het is onduidelijk hoe de it-gerelateerde bedrijven in portefeuille lopen, want Favonius publiceert geen recente cijfers, net zo min als Etirc.

Met visitekaartjes en foto’s van alle bezittingen zal de man die ooit riep minister-president te willen worden, best een eind komen. Maar welk voorbeeld kan hij noemen waarmee hij aantoont dat zelf allemaal verdiend te hebben?

Philip de Witt Wijnen