De problemen van de multimiljardair

Meer transacties, hogere premies, forse vergoedingen en vrijelijk stromende petrodollars. De wereldwijde financiële hausse zorgt ervoor dat de gelederen der miljardairs in rap tempo groeien. Er zijn er nu zes maal zoveel als tien jaar geleden, volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Maar hoe valt een miljardair nog op in zo’n wassende menigte?

Grote huizen zijn van oudsher een manier om je in de kijker te spelen. Een jaar geleden was er nog maar één woonobject op de markt dat meer moest kosten dan 100 miljoen dollar. Nu zijn er vier, aldus Forbes. Het duurste is Updown Court in landelijk Engeland. Zijn 103 slaapkamers, vijf zwembaden en verwarmde, marmeren oprijlaan moeten 105 miljoen euro opbrengen.

Een eigen eiland? De onstuimige markt en de vraag naar afzondering heeft de prijzen doen stijgen naar het zevenvoudige van wat ze nog maar drie jaar geleden waren. Voor 75 miljoen dollar is Vatu Vara in Fiji het duurste eiland dat te koop is.

Kunst? De prijzen van naoorlogse kunstwerken hebben nieuwe recordhoogtes bereikt. Vorige maand ging Mark Rothko’s White Center bij Sotheby's in New York voor 55 miljoen euro van de hand, waardoor het eerdere record van 40 miljoen euro voor Francis Bacons Study from Innocent X, dat slechts tien minuten eerder was gevestigd, werd gebroken.

En dan zijn er de speeltjes. Een Ferrari of een Porsche is nauwelijks nog interessant voor de miljardair. Een Franse Bugatti Veyron 16.4 van 1 miljoen euro lijkt er meer op. Maar helaas kunnen al heel veel mensen een miljoen of twee voor een auto missen. Beter is een privé Airbus A380 superjumbo, compleet met nieuw interieur en uitgebreide fitnessruimte, die u 205 miljoen euro dollar lichter zal maken.

Dat komt in de buurt van de prijs van een superjacht. De door de Russische miljardair Roman Abramovitsj bestelde ‘Eclipse’ zal hem naar schatting 225 miljoen euro kosten. En als de zeeën u te hoog zijn? Dan kan een ruimtereisje van 20 miljoen euro altijd nog uitkomst bieden. Alles bij elkaar komt deze luxueuze levensstijl uit op een magere 650 miljoen euro. Maar dezer dagen is een extravagant bestedingsbeleid niet de enige manier om op te vallen.

Filantropie heeft wonderen gedaan voor het aura van Bill Gates en Warren Buffett. Terwijl het niet makkelijk is om miljarden aan luxegoederen uit te geven, zijn er meer dan genoeg armen en goede doelen op de wereld om ieder fortuin op te souperen.

Una Galani

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld