De ontvoering van Lucy

U hebt helemaal gelijk als u stelt dat de onvervangbare en kwetsbare fossiele resten van Lucy en Turkana Boy niet zomaar vervoerd moeten worden (‘De ontvoering van Lucy’, W&O 19 mei). Ze horen in hun Afrikaanse musea te blijven en niet omwille van het geld naar Amerikaanse tentoonstellingen te gaan. Daar moet luid en duidelijk tegen geprotesteerd worden. Ik ben ooit in Frankrijk naar het museum van de man van Tautavel gegaan. Een fietstocht van een hele dag vanuit Perpignan om de unieke gave prehistorische schedel te zien. Uiteindelijk bleek wat je in een vitrine te zien kreeg een kopie te zijn, en je bent dan wel even teleurgesteld. Maar waarom eigenlijk? Het grenst aan snobisme om per se het origineel te willen zien, terwijl deskundigen het met moeite van een kopie onderscheiden.