Darwin op vals spoor

Darwin op vals spoor Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie, zat er in 1862 naast met zijn verklaring voor de evolutie van de opmerkelijke bloemvorm van de akelei Angraecum sesquipedale. Hij stelde zich voor dat de lange sporen van de bloem waren ontstaan in een evolutionaire wapenwedloop tussen de bloem en zijn bestuiver, die een steeds langere tong moet hebben ontwikkeld. Toen in 1903 de mot Xanthopan morgani ssp. praedicta werd ontdekt met een tong van wel 22 centimeter, leek Darwins verhaal rond. Maar Amerikaanse ecologen schrijven nu in Nature dat het toch iets anders ligt. De lange sporen zijn in de evolutie ontstaan toen de bloemen ‘overstapten’ op nieuwe bestuivers met langere tongen. Tongen en sporen nemen in de loop van de generaties dus niet gradueel in lengte toe, maar abrupt bij het ontstaan van een nieuwe soort. De foto hiernaast is een compositie van enkele soorten akelei met verschillende spoorlengte. (SV)
Darwin op vals spoor Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie, zat er in 1862 naast met zijn verklaring voor de evolutie van de opmerkelijke bloemvorm van de akelei Angraecum sesquipedale. Hij stelde zich voor dat de lange sporen van de bloem waren ontstaan in een evolutionaire wapenwedloop tussen de bloem en zijn bestuiver, die een steeds langere tong moet hebben ontwikkeld. Toen in 1903 de mot Xanthopan morgani ssp. praedicta werd ontdekt met een tong van wel 22 centimeter, leek Darwins verhaal rond. Maar Amerikaanse ecologen schrijven nu in Nature dat het toch iets anders ligt. De lange sporen zijn in de evolutie ontstaan toen de bloemen ‘overstapten’ op nieuwe bestuivers met langere tongen. Tongen en sporen nemen in de loop van de generaties dus niet gradueel in lengte toe, maar abrupt bij het ontstaan van een nieuwe soort. De foto hiernaast is een compositie van enkele soorten akelei met verschillende spoorlengte. (SV)

Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie, zat er in 1862 naast met zijn verklaring voor de evolutie van de opmerkelijke bloemvorm van de akelei Angraecum sesquipedale. Hij stelde zich voor dat de lange sporen van de bloem waren ontstaan in een evolutionaire wapenwedloop tussen de bloem en zijn bestuiver, die een steeds langere tong moet hebben ontwikkeld. Toen in 1903 de mot Xanthopan morgani ssp. praedicta werd ontdekt met een tong van wel 22 centimeter, leek Darwins verhaal rond. Maar Amerikaanse ecologen schrijven nu in Nature dat het toch iets anders ligt. De lange sporen zijn in de evolutie ontstaan toen de bloemen ‘overstapten’ op nieuwe bestuivers met langere tongen. Tongen en sporen nemen in de loop van de generaties dus niet gradueel in lengte toe, maar abrupt bij het ontstaan van een nieuwe soort. De foto hiernaast is een compositie van enkele soorten akelei met verschillende spoorlengte. (SV)