Booming Lelystad

Rik van der Vies heeft de knoop doorgehakt. Hij gaat weg uit de Randstad. „Het wordt te druk, ik zoek de vrijheid op.” Zijn huis in Oudewater staat te koop en hij heeft een stuk grond gekocht in Lelystad. Nog voordat hij er woont, is hij al de beste ambassadeur die Lelystad kan treffen.

„De stad heeft ten onrechte een imagoprobleem”, vindt Van der Vies.

„Ze hebben vijf jachthavens. Ze krijgen de grootste skibaan van Nederland. Ze hebben een overzichtelijke infrastructuur. Er is minder criminaliteit dan in Hilversum. Ik heb dat allemaal uitgezocht. Lelystad is booming. Wist je dat er veel bekende Nederlanders wonen?”

Als directeur van een groot bedrijf dat in het hele land actief is, is Van der Vies elke dag onderweg. Dat Lelystad goed bereikbaar is, telt voor hem zwaar. Maar ook de grondprijzen maken de stad aantrekkelijk, geeft hij toe.

Voor een vierkante meter bouwgrond in Oudewater ben je 750 euro kwijt. In Lelystad heb je voor datzelfde bedrag drie vierkante meter. Van der Vies kocht ruim 1.600 vierkante meter bouwgrond in de Hollandse Hout. Dat gebied bestaat uit een serie landtongen, die opgedeeld zijn in 280 kavels. Daar staan inmiddels huizen, behalve op een kavel aan de kop van een landtong.

Daar wilde de projectontwikkelaar een jachthaven maken met tien ligplaatsen, die voor 15.000 euro per stuk verkocht zouden worden. Hij raakte ze aan de straatstenen niet kwijt, maar er was een zakenman die wist dat er op die plek ook gebouwd mocht worden. Hij kocht de kavel en verkocht hem door aan Van der Vies.

„Midden in de natuur. Ik kijk uit op het Bovenwater bij de Oostvaardersplassen en de vossen lopen door mijn tuin.”

Zover is het nog niet. De bungalow die hij laat bouwen, is volgend jaar zomer klaar. Dan heeft hij naar schatting ongeveer 1 miljoen euro uitgegeven. „Sommige mensen verklaren me voor gek, maar dat deden ze ook toen ik mijn huis in Oudewater kocht. Dat was ook duur en ik heb er voor veel geld aan vertimmerd. Maar ik woonde er ook met veel plezier en in Lelystad ga ik met nog meer plezier wonen.” Over de verkoop van zijn huis in Oudewater maakt hij zich geen zorgen. „Het staat nog maar net te koop, het is een mooi huis en ik heb geen haast.”

Wilma van Hoeflaken

Foto Walter Herfst