Amerika wacht op slot serie Sopranos

Amerika valt het afscheid zwaar. Honderden artikelen in de kranten signaleren dat vorige week de op één na laatste aflevering van The Sopranos is uitgezonden. Na 86 afleveringen in acht jaar en vijf maanden is het zondag 10 juni voorgoed voorbij met de serie rond het werk, de familie en de psychische problemen van locale maffiabaas Tony Soprano.

Het was volgens velen het beste televisiedrama ooit: spannend, grappig, gruwelijk, goed gefilmd en uitstekend geacteerd. The Sopranos kreeg in totaal 18 Emmy-onderscheidingen, waarvan drie voor hoofdrolspeler James Gandolfini.

The Sopranos was een oud idee van schrijver en regisseur David Chase (61) dat hij in 1999 mocht realiseren op de abonneezender HBO die er naam mee maakte. De serie werd verkocht aan tv-zenders in vele landen, al was hij in Nederland nooit erg succesvol. Na een valse start nam de VARA in 2002 The Sopranos over van Net5, maar ook bij de Publieke Omroep bleef het aantal kijkers beperkt. Op dvd loopt de serie overal goed. De eerste 12 afleveringen van het zesde en laatste seizoen zijn ook in Nederland al verkrijgbaar. De laatste negen delen volgen later.

De grote vraag is, net als volgende maand bij J.K. Rowlings laatste Potterboek, of de hoofdfiguur de reeks overleeft. En als Tony Soprano sterft, wie haalt dan de trekker over? Is het zijn zoon A.J., zijn vrouw Carmela, zijn baas Phil Leotardo, of zijn onderbaas Paulie Walnuts? Of wordt het zelfmoord?

Volgens persbureau AP zou David Chase drie eindes hebben gefilmd om de werkelijk afloop geheim te houden. „Er zullen mensen zijn die het een goede finale vinden en er zullen mensen zijn die het een slechte finale vinden”, zegt Chase. „Maar wie nadenkt over wat voor serie dit was, begrijpt hoe het einde zal zijn.”