Zonneschild om aarde is levensgevaarlijk

Rotterdam. Een mondiaal beschermingssysteem tegen opwarming van de aarde kan de temperatuur plotseling catastrofaal doen stijgen als het systeem faalt. Dat berekenden wetenschappers van het Carnegie Institution in Stanford (Proceedings of the National Academy of Sciences). Nu de opwarming van de aarde onverminderd doorzet worden ook onorthodoxe plannen gemaakt om het klimaat te beheersen. Zo zouden zonwerende spiegels in een baan rond de aarde kunnen worden gebracht of de atmosfeer worden gevuld met reflecterende sulfaatdeeltjes. Dit kan de temperatuur doen dalen, waardoor CO2 beter wordt opgenomen door vegetatie en bodem. Maar als het zonwerende systeem faalt, wordt veel van de opgeslagen CO2 weer uitgestoten in de atmosfeer. De aarde kan daardoor wel twintig keer sneller opwarmen dan nu.