Vrouwen ronden studie sneller af dan mannen

Vrouwen studeren sneller dan mannen en haken ook minder vaak af. Dat blijkt uit cijfers die vandaag door de vereniging van universiteiten (VSNU) zijn gepresenteerd.

De VSNU onderzocht het studierendement van de bachelor-master-structuur die in 2002 werd ingevoerd. In dit systeem kunnen studenten aan een universiteit na drie jaar een zelfstandig bachelordiploma behalen, waarna zij door kunnen studeren tot master.

Van de vrouwelijke studenten heeft 57 procent na vier jaar een bachelordiploma. Mannen doen het minder goed, zij scoren 33 procent. Een woordvoerster van de VSNU is niet echt verbaasd over het grote verschil: „Het past in de internationale trend. Dus wat dat betreft is het niet nieuw. Waarom vrouwen het zo veel beter doen, is niet duidelijk en dat is in deze studie ook niet onderzocht.”

Na vier jaar heeft 45 procent van de studenten de bacheloropleiding afgerond. In het eerste studiejaar verdwijnt ongeveer 10 procent van de studenten uit het wetenschappelijk onderwijs. In de volgende jaren vertrekt bij elkaar opgeteld nog eens eenzelfde percentage. De woordvoerder van de VSNU: „Dat komt onder meer door betere begeleiding van studenten. Het wordt hen sneller duidelijk of de opleiding waar ze voor hebben gekozen echt bij hen past.” De universiteiten zijn via het bindend studieadvies ook strenger geworden.

De universiteiten willen het onderwijs meer toesnijden op de behoeften van studenten en de studieresultaten verbeteren. Om dit doel te bereiken organiseert de VSNU in juni vier themabijeenkomsten waar 130 initiatieven zullen worden besproken.

Volgens de VSNU is het een prioriteit van de universiteiten om meer verschillen in onderwijs aan te bieden. „Vooral in het eerste jaar is dat heel belangrijk”, zegt de woordvoerder. „De ene student heeft meer behoefte aan hoorcolleges. De ander heeft meer baat bij een praktijkaanpak. De komende maand gaan die op de themabijeenkomsten allerlei plannen aan de orde komen.”