Vrouw baas over mannen

Voor het eerst zal de mannenfinale van Roland Garros, aanstaande zondag, worden geleid door een vrouwelijke scheidsrechter. De Française Sandra De Jenken (30) krijgt de primeur op de Open Franse Tenniskampioenschappen. Dit heeft de organisatie van het grandslamtoernooi in Parijs vanmorgen bevestigd.

De Jenken was begin dit jaar ook al de eerste vrouwelijke arbiter die op de stoel mocht zitten tijdens de eindstrijd van de Australian Open. Daarvoor werd niet eerder een mannenfinale op één van de vier grandslamtoernooien geleid door een vrouw.

In Melbourne kreeg De Jenken na de finale tussen de Zwitser Roger Federer en de Chileen Fernando González complimenten voor haar foutloze optreden. De afgelopen anderhalve week leidde De Jenken tal van partijen zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Zo zat ze bijvoorbeeld op de stoel bij Justine Henin-Serena Williams.

Voor het eerst dit jaar is het prijzengeld bij de vier grandslamtoernooien gelijkgetrokken. De organisatie van Wimbledon, het grastoernooi dat over twee weken in Londen begint, was de laatste die aankondigde dat mannen en vrouwen evenveel gaan verdienen met hun prestaties op de tennisbaan.