Vanaf morgen niet meer: nutteloze aankopen

Afgelopen week heb ik twee dingen gekocht die volkomen nutteloos bleken. Ze waren niet duur, maar toch baal ik ervan.

Eerste nutteloze aanschaf. Ik moest een handdoekenrekje voor in de keuken hebben. Ik ging naar een winkel vol degelijke huishoudelijke producten. Handdoekenrekjes hadden ze niet, maar er was wel een heel assortiment plastic opplakhaakjes. Voordat ik het wist lagen ze in mijn mandje en had ik er 2,79 voor betaald.

Thuis heb ik de muur ontvet en de haakjes netjes naast elkaar opgeplakt. Vijf in de keuken en eentje in de badkamer. Aan het blauwe haakje hing ik een handdoek, aan het groene een theedoek. Binnen twee minuten lag het blauwe haakje op de grond. Haakje snel teruggeplakt, heel hard aangeduwd, en de handdoek weer opgehangen. Weer lag het haakje in no time op de vloer. Alle andere haakjes hingen nog, kennelijk was de handdoek te zwaar voor het blauwe haakje en had de theedoek, aan het groene haakje, wel het juiste gewicht. Het blauwe haakje weer opgehangen, en nu de theedoek aan dit haakje gehangen en snel de keuken uitgevlucht. Even later lagen alle haakjes op de grond, zowel in de keuken als in de badkamer.

Tweede nutteloze aanschaf. In de winkel lag een dvd van Bob Dylans Europese tournee uit 1966, gefilmd door Dylans drummer. Thuis meteen gaan kijken. Eerst wordt de drummer geïntroduceerd. De man, grijs en dik, vertelt over zijn rock-’n-roll-verleden. Na een kwartiertje heb ik nog geen Bob Dylan gezien of gehoord. Alleen maar commentaar van die drummer. Raar.

Bij een fragment van de Beatles, ook gefilmd door de filmer, begint het te dagen. De beelden van de ‘Europese toernee van Bob Dylan’ zijn gefilmd door de drummer, met een super-8-camera – zonder geluid dus. Ik pak de dvd-hoes erbij. Bij nadere bestudering zie ik piepkleine lettertjes: Backgroundmusic: Highway 61 Revisited Bob Dylan Tributeband. Niks geen muziek van Bob Dylan!

Waarom staat dat niet met koeieletters op de hoes? ‘U staat op het punt een tour-dvd te kopen zónder muziek van Bob Dylan, maar met muziek van een coverband.’ Of bij spotgoedkope cd’s: ‘Deze cd van Elvis Presley kost weliswaar maar 2,50 euro, maar Elvis is erg dronken en is in de meeste liedjes zijn tekst vergeten.’ En in het geval van de handdoekhaakjes: ‘U moet weten dat deze haakjes zeer waarschijnlijk binnen 24 uur van de muur vallen.’ Ik voel me opgelicht, bekocht. Ik koop iets, maar ik krijg er niets voor. Stop met die verkapte oplichterij, stop met het verkopen van slechte producten.

Overigens dien ik te melden dat op de kleefkracht van de plakkertjes van de handdoekhaakjes niets is aan te merken. Die hebben nog lang op de muur gezeten. Er was een hoop gepulk nodig om ze eraf te krijgen.