Overheid houdt eerste ict-rampoefening: aanval door hackers

Rotterdam. Een deel van het kabinet en de meeste ministeries hebben gisteren een rampoefening gehouden waarbij ict-voorzieningen ontregeld zouden worden door hackers. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken (BZK) was het de eerste keer dat op rijksniveau zo`n oefening is gehouden. Volgens het scenario van de oefening zouden hackers de Nederlandse digitale infrastructuur platleggen, waardoor onder meer het betalingsverkeer werd ontregeld en kunst van de overheid op internet tegen lage bedragen werd geveild. Behalve 200 topambtenaren deden ook ministers Bos (Financiën, PvdA), Plasterk (OCW, PvdA) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) mee. De bewindslieden moesten in het Nationaal Crisiscentrum oefenen om de juiste besluiten te nemen. Doel van de oefening is om het kabinet bewust te maken over de kwetsbaarheid van ict-voorzieningen. Volgens BZK zijn geen ”cruciale blunders” gemaakt.