Nieuwe rage riskant

Opeens dragen veel kinderen schoenen met een ingebouwd wieltje.

Razend populair, maar beginners vallen achterover en breken snel een onderarm.

Met heely’s kunnen snelheden van 40 kilometer per uur worden bereikt. wieltjes onder de zool hak schoen rolschaatsen
Met heely’s kunnen snelheden van 40 kilometer per uur worden bereikt. wieltjes onder de zool hak schoen rolschaatsen

Heely’s, schoenen met een uitneembaar skatewieltje in de hak, zijn de nieuwste rage onder de jeugd. Balancerend op de hiel kunnen er hoge snelheden mee bereikt worden. Maar ze zijn wel riskant, laat een Ierse online-publicatie in het medische tijdschrift Pediatrics van deze week zien.

Artsen in het universiteitsziekenhuis in Dublin hebben vorig jaar zomer alle ongevallen geïnventariseerd met heely’s en streetgliders (aangespbare hielwieltjes). Ze kregen in die periode 67 kinderen binnen met botbreuken na een val met dat type skates.

Meestal ging het om een breuk in de onderarm. Hoofdletsel kwam niet voor. Het was opvallend dat de meeste slachtoffertjes (84 procent) meisjes waren. De breuken na een val op heely’s maakten zo’n acht procent uit van alle behandelde botbreuken bij kinderen.

De artsen zeggen niet hoeveel breuken na een val met skeelers of skates ze in dezelfde periode binnenkregen. Ze benadrukken wel dat heely’s extra gevaarlijk zijn doordat kinderen daarbij vaak geen bescherming dragen. Want de grap is juist om onopvallend te lopen en dan opeens met duizelingwekkende snelheid op je hak een helling af te stuiven.

De heely heeft het meeste effect op een gladde vloer. De techniek schuilt in het verschuiven van het evenwicht naar de hak, waardoor de drager kan rijden in plaats van lopen. Daarbij kunnen snelheden van 40 kilometer per uur bereikt worden. Vandaar ook wel de naam ‘speedroller’.

De heely is al een aantal jaren geleden bedacht in de Verenigde Staten maar nu overgewaaid naar Europa. Heely’s en streetgliders worden inmiddels ook in Nederland door enkele grote sportzaken verkocht. Op veel scholen in de Verenigde Staten en zelfs ook op enkele basisscholen in het Belgische Kortrijk zijn heely’s verboden vanwege de gevaarlijke snelheden.

De meeste kinderen vallen bij de allereerste pogingen om op de heely te balanceren. Daarbij moet het lichaamsgewicht naar achteren worden verplaatst tot boven de wieltjes in de hiel. Beginnende hielwielrijders vallen dan achterover en breken gemakkelijk een onderarm als ze zich willen opvangen.

De overgrote meerderheid van de kinderen zei na het herstel van de breuk gewoon opnieuw op hun heely’s te zullen stappen. De artsen vinden dat kopers ervan het advies moeten krijgen om in ieder geval bij hun eerste balanceerpogingen bescherming te gebruiken.

Bekijk filmpjes van de heely op www.heelys.com/videos.html