Jack Sparrow

Johnny Depp als Sparrow Foto AP This undated photo released by Disney Enterprises shows actors Johnny Depp, left, as Jack Sparrow and Orlando Bloom in a scene from "Pirates of Caribbean: At Worlds End." Pirate films are almost as old as movies themselves. Depp defines the pirate of the new millennium with his drunken, dreadlocked scamp at the center of Disney's "Pirates of the Caribbean" trilogy. With his flamboyant style and campy charm, Depp's Jack Sparrow is a departure from the macho swashbucklers of yore, yet with the same good looks and rebellious edge that have long made pirate films so popular. (AP Photo/Disney Enterprises, Stephen Vaughan)
Johnny Depp als Sparrow Foto AP This undated photo released by Disney Enterprises shows actors Johnny Depp, left, as Jack Sparrow and Orlando Bloom in a scene from "Pirates of Caribbean: At Worlds End." Pirate films are almost as old as movies themselves. Depp defines the pirate of the new millennium with his drunken, dreadlocked scamp at the center of Disney's "Pirates of the Caribbean" trilogy. With his flamboyant style and campy charm, Depp's Jack Sparrow is a departure from the macho swashbucklers of yore, yet with the same good looks and rebellious edge that have long made pirate films so popular. (AP Photo/Disney Enterprises, Stephen Vaughan) Associated Press

Jack Sparrow uit de film Pirates of the Carribean heeft trekjes van Jezus Christus, hij herrijst immers uit de dood. Dat beweert Roderick Vonhögen, een priester uit Amersfoort en drijvende kracht van Star Quest Production Network, een Amerikaanse verzameling katholieke podcasts.

In Nederland is Vonhögen bekend van zijn podcast Catholic Insider, een toertocht door Rome. Nu legt hij niet alleen de katholieke ondertoon van Pirates bloot, ook Harry Potter en Lord of the Rings hebben volgens Vonhögen een religieuze lading. Fragmenten uit de films worden vergeleken met bijbelteksten. Helaas wordt de bijbel er aan de haren bij gesleept.

Vonhögen heeft ook nog een ontbijtshow, een vodcast en zelfs een fitnessprogramma. En hij weet wat hij doet. Het enthousiasme spat ervan af, en misschien is het daarom zo vrolijk lachwekkend voor niet-gelovigen.

Michiel van Blommestein

Al deze podcasts zijn te bereiken via http://www.sqpn.com