Henin maakt ‘Parijs’ wel erg voorspelbaar

Justine Henin zette Jelena Jankovic opzij en bereikte zonder setverlies de finale.

De Waalse tennisster is op het gravel van Roland Garros vrijwel ongenaakbaar.

De suprematie van Justine Henin op het gravel van Parijs is zo groot, dat het vrouwentoernooi van Roland Garros voorspelbaar is geworden. De 25-jarige Belgische tennisster won gisteren in de halve finale tegen de Servische Jelena Jankovic haar twintigste partij op het tennispark nabij Bois de Boulogne. De Waalse alleskunner begint morgen als de grote favoriete aan de eindstrijd tegen Ana Ivanovic. Henin kan het grandslamtoernooi – na eerdere zeges in 2003, 2005 en 2006 – voor de vierde keer op haar naam schrijven. „Dit is altijd mijn favoriete toernooi geweest”, sprak Henin gisteren. „Het is fantastisch om hier opnieuw in de finale te staan.”

In het mannentennis heeft de vrijwel ongenaakbaar geachte Roger Federer de laatste jaren op gravel zijn meerdere moeten erkennen in de Spanjaard Rafael Nadal. Henin is daarentegen op haar favoriete ondergrond zo dominant dat haar heerschappij doet denken aan die van haar grote voorbeeld Steffi Graf. De afgelopen anderhalve week verspeelde Henin geen enkele set. Topspeelsters als Serena Williams en Jelena Jankovic wist ze met haar gevarieerde spel zo te kleineren dat die de wanhoop nabij waren. „Het enige wat Henin vandaag tegen mij hoefde te doen was op komen dagen”, zei Serena Williams achteraf. „Ik maak alleen kans op het bereiken van een grandslamfinale als Henin aan de andere kant van het schema staat”, verzuchtte Jelena Jankovic.

Henin is een klasse apart in het profcircuit waar vrijwel alle toppers krachttennis tot kunst hebben verheven. In navolging van Monica Seles en de zusjes Williams zijn het nu Oost-Europese vrouwen als Maria Sjarapova, Ana Invanovic en Jelena Jankovic die met harde opslagen en klappen van de baseline de stap naar de wereldtop hebben gemaakt. De Waalse Henin wijkt met haar geringe gestalte (1,66 meter) en haar frêle lichaam af van haar concurrentes. Ze moet vaak meer stappen zetten dan haar tegenstanders, heeft minder kracht in armen en serveert minder hard. Henin compenseert haar gebrek aan power met een fluwelen techniek, een uitstekende conditie, tactisch inzicht en een ijzersterke mentaliteit.

Henin kende in 2006 het beste jaar uit haar carrière. Ze nam afscheid van haar conditietrainer Pat Etcheberry en ging een samenwerking aan met de universiteit in Louvain-la-Neuve. Ze veranderde haar dieet en koos zorgvuldig de momenten uit waarop ze wilde pieken. Ze wist alle vier grandslamfinales te bereiken. De laatste speelster die daarin slaagde was Graf in 1993. Aan het einde van het jaar won ze overtuigend de Tour Championships, mocht ze zich wereldkampioene noemen en riep Unesco haar uit tot kampioene van de sport.

De rest van het veld stond op grote achterstand totdat Henin te kampen kreeg met privéproblemen. Ze beëindigde haar huwelijk met Pierre-Yves Hardenne en meldde zich af voor de Australian Open. In Melbourne maakten Serena Williams en Maria Sjarapova gebruik van het ontstane machtsvacuüm. Op Roland Garros heeft Henin de verhoudingen weer hersteld. Met de steun van haar coach en ‘tweede vader’ Carlos Rodriguez wist ze de problemen te overwinnen. Ze legde een langdurige ruzie met haar biologische vader bij en lijkt nu beter in balans dan ooit tevoren.

Het Parijse tennispubliek heeft Henin bij gebrek aan Franse speelsters in de armen gesloten. Onder luid gejuich liep ze gisteren het court central op. „Allez Justine!”, klonk het van alle kanten. Het publiek hoopte dat aan het weinig verheffende vrouwentoernooi toch nog een kraker toegevoegd zou worden. Aanvankelijk leek Jankovic goed partij te kunnen bieden, maar na een break in de vierde game bleef ze achter de feiten aanlopen. Henin liet zich door niets meer van de wijs brengen. Zelfs niet door zwakke gesteldheid waarin de zoon van haar coach verkeerde. Haar ‘mascotte’ Manuel Rodriguez voelde zich tijdens de partij zo slecht dat hij even de tribune verliet. Hij was wel op tijd terug om Henin te zien winnen. „Justine speelde tactisch een perfecte partij”, stelde coach Rodriguez.

Wie kan Justine Henin stoppen?, luidde de vraag voordat het toernooi van Roland Garros begon. In theorie zou het antwoord Ivanovic kunnen zijn, maar de kans is groter dat het niemand is.

Zie ook Jan Blokker over ‘klodderen in het land van Sarkozy’: pagina 18