Erotische thriller (Afl. 3): moedermoord

facundo1.jpgDat degene die op 25 november vorig jaar de Argentijnse Nora Dalmasso (51 jaar) seksueel misbruikte en om het leven bracht een bekende van het slachtoffer moest zijn, daar werd alom rekening mee gehouden. De echtgenote van een vooraanstaande medicus woonde immers in een afgesloten wijk en in haar villa waren geen sporen van braak aangetroffen. Ze heeft de moordenaar waarschijnlijk zelf binnengelaten. Maar de jongste onthulling in het zedenschandaal dat Argentinië al zes maanden meer dan bezighoudt, is zelfs in het misdaadgekke Latijns Amerika niet alledaags. Gisteren heeft het openbaar ministerie de twintigjarige zoon van Nora en haar man Marcelo Macarrón, Facundo, als hoofdverdachte in staat van beschuldiging gesteld. Facundo wordt verdacht van het seksueel misbruiken en het wurgen van zijn moeder. En heel het land praat nu alleen nog maar over incest en moedermoord.

Het belangrijkste bewijsmateriaal van justitie bestaat uit genetische sporen. Er is een huidschilfertje gevonden in het koord van een badkamerjas waarmee Nora is gewurgd. Onder andere via DNA-onderzoek zou zijn aan te tonen dat die huid eigenlijk alleen afkomstig kan zijn van Facundo. Er zijn ook spermasporen die wijzen naar de verdachte. Klaar is Kees, zaak opgelost, zou je denken. Maar deze erotische thriller telt heel veel hoofdstukken en nog veel open vragen.

Eén ding weten we wel zeker. De echtgenoot van Nora - op de foto samen met zoon Facundo - kan de dader niet zijn. Hij was ten tijde van het misdrijf in buurland Uruguay waar hij in de badplaats Punta del Este zegevierend een golftoernooi afsloot. Het andere kind van het echtpaar, dochter Valentina, was op de dag van het overlijden van haar moeder in de Verenigde Staten waar ze studeert.

De zoon zegt ook een alibi te hebben. Hij was de fatale nacht in de provinciehoofdstad Córdoba waar hij rechten studeert. Tot diep in de nacht feestte hij op de Rotary club die op twee uur rijden ligt van het ouderlijk huis in het stadje Río Cuarto.

Maar er zijn een flink aantal uren waarin niemand de jongen heeft gezien. En juist op de dag van de moord heeft zijn mobiele telefoon niet aangestaan zodat ook niet achteraf kan worden vastgesteld waar hij was. En vervelend voor Facundo is ook dat zijn vaste partner, Andy, onlangs heeft verklaard eerder te hebben gejokt. Hij was niet bij Facundo ten tijde van de moord zoals hij in drie eerdere verklaringen had gezegd.

In de lokale pers wordt er op gespeculeerd dat de biseksuele zoon mogelijk zijn moeder heeft gedood omdat ze er andere relaties op na hield. Beide ouders waren kennelijk nogal overspelig. In de nacht van haar overlijden ontving Nora bijvoorbeeld nog een sms-je van haar minnaar. Facundo heeft kort na de moord tegen een verslaggever van de plaatselijke krant gezegd dat als zijn moeder een ,,afwijking´´ had ,,dan heeft ze er voor moeten boeten.´´

Enfin, wordt vervolgd. Het wachten is nu op een offciële DNA-test van het bloed van Facundo. Maar wees niet verbaasd bij een nieuwe wending. De vorige hoofdverdachte in deze zaak was de zwakbegaafde klusjesman van de familie. Hij werd in februari opgepakt nadat, naar later bleek, onder ontoelaatbare politiedruk door getuigen belastende verklaringen waren afgelegd. Maar na een lange dag demonstraties in Río Cuarto waarin de bevolking massaal te hoop liep tegen de in dit land niet ongebruikelijke praktijk om een schlemiel als dader aan te wijzen om snel een zaak op te lossen, werd de klusjesman binnen 24 uur weer vrijgelaten.

Facundo mag vooralsnog in vrijheid de verdere vorderingen van het onderzoek afwachten. Zo´n 36 miljoen Argentijnen houden hem in de gaten. In Río Cuarto werd gisteravond opnieuw gedemonstreerd. De bevolking wil dat Facundo wordt gearresteerd. De klusjesman werd bij minder verdenkingen immers wel opgepakt. ,,We willen niet dat de justitiële behandeling van rijke en arme verdachten verschilt”, zeggen de demonstranten.