Dagje wielersport anno 2007

Op de mager bezette Ronde van Luxemburg na was er gisteren geen wielerkoers.

Maar nieuws was er volop. Geen tijd voor bezinning en evenmin voor rust.

Nederland - Drimmelen - ( Noord Brabant ) - 17-04-2005 Toerfietser in landschap met afgezaagde boomstammen. Foto: Sake Elzinga
Nederland - Drimmelen - ( Noord Brabant ) - 17-04-2005 Toerfietser in landschap met afgezaagde boomstammen. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Zou het na de persconferentie van voormalig Telekom-manager Walter Godefroot, afgelopen dinsdag, eindelijk even rustig blijven in het profwielrennen? Genoeg epo-bekentenissen van renners. En na de de Ronde van Italië even geen belangrijke wedstrijden meer.

De groten van de wielerwereld – dat zijn tegenwoordig de bestuurders en niet de renners – verzamelden zich gisterochtend in Parijs om een aantal hete hangijzers te bespreken. Wat te doen met CSC-manager Bjarne Riis, die bekende als renner epo te hebben gebruikt bij zijn Tourzege van 1996? Hoe verder met renners die voorkomen op de lijst van Operacion Puerto, het Spaanse dopeschandaal? En vooral: wat te doen om de Tour de France, die op 7 juli in Londen begint, zonder grote incidenten te laten verlopen.

Even tijd voor bezinning, in een moment van rust? Vergeet het. De realiteit van een wielerdag anno 2007 is geheel anders.

10.35uur: De Belgische teletekst meldt politie-invallen in het ‘wielermilieu’. Een half uur later komt het parket van Kortrijk met een verklaring. „Er zijn belangrijke hoeveelheden verboden producten gevonden”, zegt woordvoerder Janssens. „Er zijn renners en verzorgers meegenomen voor verhoor.” Dertien personen in getal, onder wie in elk geval één verzorger van de Quickstepploeg. Dat is althans wat manager Patrick Lefevere officieel verklaart. De voorzitter van de vereniging van ProTourploegen is op dat moment onderweg naar de vergadering in Parijs. Hij zet vraagtekens bij de timing van de operatie – drie dagen voor de Belgische verkiezingen. Woordvoerder Janssens zegt dat de actie al in september 2006 is gestart, na verklaringen van de Vlaamse politicus Jean-Marie Dedecker. Er zijn telefoongesprekken van betrokkenen afgeluisterd, en de actie is uitgevoerd met veertig agenten.

Quickstep ontkent later dat bij renners een inval is gedaan. En bij de ene betrokken verzorger zijn geen dopingproducten gevonden. Lefevere is de fanatiekste pleitbezorger voor de ethische code voor ploegen, die voorschrijft dat iedereen die alleen maar betrokken is bij een dope-affaire onmiddellijk wordt geschorst. Als Quickstep wel bij de invallen betrokken was geweest, had de ploeg dan mogen starten in de Tour?

13.15uur: Het Franse persbureau AFP meldt een zelfmoordpoging van de Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke. In de jaren negentig gold VDB als het grootste talent sinds Eddy Merckx. Van jochie uit een typisch Belgisch wielermilieu tot glorieus winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 1999. Dan: dope-affaires, echtscheiding, vriendin beschoten, zelfmoordpoging, comeback onder valse naam, blessures. Opgejaagd door justitie in de zoveelste dopingzaak. En nu, 32 jaar jong, in een ziekenhuis in Milaan. In ernstige toestand, maar niet in levensgevaar. Dus nog geen einde zoals Marco Pantani, de Italiaanse klimmer die op 14 februari 2004 zelfmoord pleegde. Jan Ullrich kan zijn huis bijna niet meer uit. De Duitse Tourwinnaar van 1997 wordt door alles en iedereen opgejaagd om dopegebruik te bekennen. Desnoods tot de cel erop volgt.

13.58uur: Het Nederlandse persbureau ANP meldt dat de organisatie van de Tour de France de Deen Bjarne Riis schrapt als eindwinnaar van 1996. Formeel zegt dat niets, alleen de internationale wielerunie UCI kan Riis zijn zege ontnemen. Maar na vijf jaar is een dergelijke zaak verjaard. De vraag is of de Tourorganisatie Riis, tegenwoordig manager van de CSC-ploeg, uit de komende Tour zal weren. Zo ja, wat te doen met de andere Telekom-bekenners als Rolf Aldag (ploegleider bij T-Mobile), Christian Henn (ploegleider bij Gerolsteiner) en Erik Zabel (renner bij Milram)? En hoeveel gaten komen er nog bij op de erelijst, met ter discussie staande winnaars als Jan Ullrich (1997) en Floyd Landis (2006)?

15.00uur: In de duinen tussen Scheveningen en Wassenaar, ooit het eerste trainingsparcours van de jonge Michael Boogerd, is hoegenaamd geen sprake van een crisis in de wielersport. Het aantal racefietsers neemt per jaar toe. Zomaar wat voorbij komende truien: Festina (Virenque), Bianchi (Ullrich) en ... Aqua e Sapone (VDB). Het Duitse marketingbureau IFM wordt deze dagen veel geciteerd om de crisis in het wielrennen in cijfers uit te drukken. De belangstelling zou halveren, sponsors haken af. Toch stond nooit meer publiek langs de kant dan dit voorjaar, met name in Vlaanderen en de Nederlandse Amstel Goldrace. In de afgelopen Ronde van Italië zag het op de loodzware beklimming van de Monte Zoncolan zwart van de tifosi.

19.00uur: Nog even de wielersites checken. De vroegere CSC-topman Jensby vindt dat het bedrijf de samenwerking met Riis moet verbreken, meldt www.wielernieuws.be. Sponsor Cofidis twijfelt over doorgaan na 2008, staat op www.cyclingnews.com. En de Spaanse bond wil amnestie voor renners die op de lijst van Operacion Puerto voorkomen, merendeels Spanjaarden.

20.25uur: Bijna vergeten, de Argentijn Richeze wint de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg.