Boekberichten

Nederlandse versie van ‘1001 Books’ mist boek van Nooteboom

Hoewel journalist en vertaler Ed van Eeden een Nederlandse versie maakte van het Engelstalige naslagwerk 1001 Books You Must Read Before You Die, verwijderde hij een Nederlandse titel uit de lijst. Terwijl de Britten en Amerikanen werd aangeraden voor hun dood twee romans van Cees Nooteboom te lezen, All Souls Day (Allerzielen) en Rituals (Rituelen), kan het Nederlandse publiek volgens Van Eeden volstaan met Rituelen.

In het voorwoord van 1001 boeken die je gelezen moet hebben schrijft Van Eeden dat ‘na ampel overleg’ besloten is om 50 Nederlandse titels in het naslagwerk op te nemen. Om de beperkte ruimte zo effectief mogelijk te benutten, koos de redactie ervoor „om primair te snijden in ‘dubbele titels’ van dezelfde auteur”. Het blijft vreemd. Want die beslissing heeft naast de bovengenoemde omissies het gevolg dat je volgens dit boek maar liefst vijf titels van André Gide gelezen moet hebben, en maar eentje van W.F. Hermans; vier titels van Burgess en één van Harry Mulisch; vier Iris Murdochs, één Hugo Claus. (RK)

Dagboek van ‘Poolse Anne Frank’ gevonden

Vierenzestig jaar nadat het werd geschreven, is een dagboek van een 14-jarig joods meisje opgedoken. Rutka Laskier documenteerde in haar schrift een periode van vier maanden in het Poolse getto te Bedzin in 1943, tot ze werd weggevoerd naar het concentratiekamp in Auschwitz. De internationale media spreken van de Poolse Anne Frank, zeker omdat het meisje net als Anne, ook 14 jaar was toen ze het dagboek schreef. (DL)

Orwells ‘1984’ is hét boek van de 20ste eeuw

De roman 1984 van George Orwell (1903-1950) is door de lezers van de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot het meest kenmerkende boek van de 20ste eeuw. Paranoia, propaganda en een toestand van voortdurende oorlog zijn immers de voornaamste karakteristieken van de afgelopen honderd jaar, zo blijkt uit een onderzoek waarbij lezers hun stem konden uitbrengen op 50 boeken uit de 20ste eeuw. (DL)

Comédie-Française in de clinch met erven

Het prestigieuze Franse theatergezelschap Comédie Française heeft de broer van de overleden Franse toneelschrijver Bernard-Marie Koltès (1948-1989) voor de rechter gedaagd. Het conflict is al een tijdje aan de gang en draait rond de eis van François Koltès (de rechthebbende van zijn broers werken) om de voorstellingenreeks van Le Retour au Désert, geregisseerd door Muriel Mayette, stop te zetten en na 7 juni niet meer te verlengen. François Koltès is boos over het feit dat het personage Aziz niet door een Algerijn wordt vertolkt, wat auteur Bernard-Marie Koltès in zijn tekst uitdrukkelijk had gestipuleerd. (DL)

Met medewerking van Reinier Kist en Dirk Leyman.Boekberichten werkt samen met de site papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en op nrc.nl/boekenblog