Asser IJskoning wijkt niet in ijsjesoorlog

IJsjesoorlog in Assen. Sportcentrum DeSmelt , het dagelijkse start- en eindpunt van de wandelvierdaagse, wil niet dat de ‘Asser IJskoning’ Ton van der Linden met zijn ijswagen voor de poort van het zwembad staat. De politie heeft hem al bekeurd, maar Van der Linden wijkt niet: „Mijn klanten rekenen op me.”

U bent een profiteur, zegt bedrijfsleider Ben Brandwagt van het sportcentrum.

„Ieder jaar heb ik gedonder met die lui over de avondvierdaagse. De vijfduizend wandelaars komen uit mijn wijken. Al weken van tevoren vragen klanten of ik er bij zal zijn. Ouders beloven hun kinderen een ijsje als ze de wandeltocht hebben volbracht.”

En praten helpt niet?

„Ik heb meneer Brandwagt gevraagd of mijn ijswagen binnen de hekken mocht staan. Dat leek me gezien de grote drukte de veiligste oplossing. Ik heb aangeboden om in ruil 300 euro te betalen. Maar meneer Brandwagt lachte me vierkant uit. Het is een zeer bedreigende man. Dinsdagavond ging hij voor mijn ijswagen staan. Met het schuim op de mond schreeuwde hij: ‘En nu ga je weg!’”

De gemeente geeft hem gelijk. U bent bekeurd omdat u zonder vergunning een standplaats hebt ingenomen.

„Belachelijk dat DeSmelt zoveel politie op de been krijgt om mij in de gaten te houden. Waar praten we over? Ik heb de eerste avond 90 ijsjes verkocht. Van zo’n omzet kan ik echt niet met vakantie. DeSmelt verkoopt waterijs, wij banketbakkersroomijs. Iedereen mag toch zelf kiezen wat voor ijs hij wil eten?”

Hoe eindigt deze ijsjesoorlog?

„Desnoods zet ik mijn kar met de ramen dicht voor de deur van het zwembad. Een stil protest, ja. Ik wil niet dat mijn klanten straks kunnen zeggen: ‘waar was je nou?’”