ABN krijgt geld toe bij overname

De meeste overnames kosten geld, maar deze niet. ABN Amro heeft de Taitung Business Bank in Taiwan overgenomen van de Staat, die daarbij omgerekend 156 miljoen euro op de koop toe geeft.

Bronnen bij de bank hebben dat bevestigd. Financiële details van de overname zijn officieel niet bekendgemaakt, behalve dat het om een bank met 32 vestigingen gaat.

Taitung, een zakenbank die vooral actief is in de financiering van lokale middelgrote bedrijven, lijdt verlies en heeft een negatief eigen vermogen. De Taiwanese regering stelde de bank in december onder curatele. Dat deed zij ook bij andere slecht draaiende banken. In de hoop op nieuwe (buitenlandse) investeringen, schreef de staat vervolgens veilingen uit, waarbij uiteindelijk ook geld in het vooruitzicht werd gesteld.

Zo kwam de Hualien Bank in handen van de lokale bank Chinatrust FHC. Bij die transactie is ruim 100 miljoen euro bijbetaald. Ook ABN Amro was bij die veiling in de race.

ABN Amro is al jaren actief in Taiwan, ook op het gebied van vermogensbeheer. De bank kan volgens een ingewijde alleen door middel van overnames haar aanwezigheid op het eiland uitbreiden. Buitenlandse banken kunnen niet op eigen kracht een bankvergunning aanvragen.

Ook Aegon kondigde vandaag een uitbreiding aan van haar activiteiten in Taiwan. De verzekeraar gaat een samenwerking aan met de Taishin Financial Holding, om levensverzekeringen en pensioenproducten aan te bieden. Daarbij neemt Aegon via Taishin een aandeel van 2,5 procent in de Chang Hwa Bank. In tegenstelling tot ABN Amro moet Aegon wel degelijk betalen voor de transactie: omgerekend 109 miljoen euro.