Zwarte Zee zal sterven door overbevissing

Rotterdam. Het leven in de Zwarte Zee wordt ernstig bedreigd door overbevissing. Dat schrijven wetenschappers van het Britse Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Volgens onderzoeker Georgi Daskalov is het ecosysteem in de afgelopen vijftig jaar totaal veranderd. ”Ecosystemen zijn afhankelijk van de balans tussen roofdier en prooi”, zei Daskalov. Als die wordt verstoord, wordt volgens hem het hele systeem ontregeld. Het onderzoek concludeert dat de overbevissing van grote roofvissen in de jaren zeventig ertoe heeft geleid dat deze zijn verdwenen. Daardoor kregen kleinere roofvissen de ruimte, die in de jaren daarna verdwenen zijn door overbevissing. Enzovoorts. Zo versterkt volgens Daskalov de aantasting van ecosystemen het effect van overbevissing, waardoor de Zwarte Zee nu bijna dood is.