Sneijder helpt Oranje aan zege op Thailand

Johan Cruijff verkondigde deze week op een symposium dat Demy de Zeeuw het in zich heeft de nieuwe leider van het Nederlands elftal te worden. Hij vergat daarbij zijn oogappel Wesley Sneijder die gisteren in de oefenwedstrijd van Oranje tegen Thailand alle drie de doelpunten van de 3-1 zege voorbereidde.

Al in de derde minuut zette de spelmaker van Ajax zijn maatje Rafael van der Vaart vrij voor het doel in het snikhete Bangkok, waar het gisteren 34 graden was. Bij de tweede treffer kopte John Heitinga de bal kort voor rust in het doel, na een goed aangesneden corner van Sneijder. En in de tweede helft stelde hij invaller Jan Vennegoor of Hesselink in staat zijn eerste doelpunt ooit voor Oranje te maken. Het zwakke Thailand deed alleen iets terug via een subliem genomen vrije trap van Tawan Sripan.

Sneijder en Van der Vaart gingen goed om met de ruimte die zij kregen van de nummer 120 van de wereld. Beiden toonden aan dat ze tegen deze tegenstander tegelijk in één team kunnen spelen. De linksbenige Van der Vaart maakte als rechtsbuiten zaterdag tegen Zuid-Korea ook al twee treffers. Van Basten: „Dat heb ik dan toch goed gezien.”

Maar als Robin van Persie terugkeert heeft de bondscoach voor die positie een luxeprobleem. „Daar moeten we in de zomer maar eens goed over nadenken”, zei hij tegen het ANP. Voorin wordt het sowieso dringen als Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben en de nu geselecteerde Andwelé Slory, Dirk Kuijt en Klaas Jan Huntelaar weer beschikbaar zijn.

Vooralsnog telde voor Van Basten alleen de manier waarop Oranje in Azië speelde. „Als je ziet hoe we nu voetbalden, denk ik dat we in een jaar wel degelijk vooruit zijn gegaan. Natuurlijk hadden we meer moeten scoren en kregen we veel vrijheid van Thailand, maar ik denk dat de spelers daar goed mee zijn omgegaan, want er waren genoeg kansen. Het was een leuke reis en we hebben hier ook aan de teamspirit kunnen werken.”