Om naar uit te kijken

THEATER

Holland Festival In het Holland Festival deze week Hamlet van de Wooster Group, Babel van Jelinek door het Wiener Burgtheater (zie Theater Voorkeur), en A Disappearing Number van de Britse regisseur Simon McBurney. Dit toneelstuk gaat over de relatie tussen twee grote wiskundigen: de Brit G.H. Hardy en Srinivasa Ramanujan, een arme Brahmaan uit zuid-India. De Brits-Indiase componist Nitin Sawhney schreef de muziek.

7-9 juni Stadsschouwburg, Amsterdam. Info 020-5237787 of www.hollandfestival.nl.

WERELDMUZIEK

Kaapverdisch Gala Bana, Gil Semedo, Dina Medina en Grace Évora en het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley verzorgen op vrijdag 15 juni 2007 in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam een galaconcert om 20.15 uur. Bana (Adriano Gonçalves) is een sleutelfiguur van muzikaal Kaapverdië. Met Voz de Cabo Verde (‘De Stem van Kaapverdië’) heeft hij begin jaren zestig de lijnen uitgezet waarbinnen de Kaapverdische muziek zich tot heden beweegt. In de diaspora geldt hij als een van de meest geliefde vertolkers van morna en coladeira. Aansluitend, van 22.15-2 uur een Kaapverdisch feest met Splash en dj Nos Manera in de Hal naast de Grote Zaal.

Inl.www.concertgebouw.nl; (020)6718345

KLASSIEK

BrucknerHet Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor geven vier uitvoeringen van de Derde mis ‘Grote’ van Bruckner, een van de zeldzame keren dat in ons land vocale muziek van Bruckner wordt uitgevoerd. Philippe Herreweghe dirigeert verder de ouverture William Shakespeare’ en Tristia voor koor en orkest van Berlioz.

KCO: 13 t/m 15, 17 juni Concertgebouw Amsterdam. Res.: 020 6718345. Radio 4: 24 juni 14 uur.

BEELDENDE KUNST

Israels aan zee Hollandse en Italiaanse strandtaferelen van Isaac Israels (1865-1934) zijn vanaf zaterdag te zien in museum de Hallen in Haarlem. Het strandleven vormt een hoofdthema binnen het oeuvre van Israels. De Hollandse impressionist plaatste zijn schildersezel op stranden in Scheveningen, Katwijk, Viareggio en Venetië en noteerde hij virtuoos zijn indrukken: dames met parasols, kinderen op ezeltjes, zonaanbidders in badkostuum. Israels was aan de kust volledig in zijn element. Bij de expositie verschijnt een geïllustreerde catalogus.

Israels aan zee. Hollandse en Italiaanse strandtaferelen in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Maandag gesloten. (023) 5115775; www.dehallen.com

POP

Patti SmithArtistiek leunt de petemoei van de punk een beetje achterover, nu ze de zestig is gepasseerd en ze op het album Twelve een serie coverversies van haar eigen inspiratoren uit de mouw schudt. Die variëren van liefdevol in Dylans Changing of the guards tot lusteloos in Helpless van Neil Young. Maar Smith zou Smith niet zijn als ze er op podium geen flinke dosis bevlogenheid aan toe zou voegen.

10 juni Paradiso, Amsterdam.