Luchtvaart kreunt onder beperking van uitstoot broeikasgas

Brussel. Luchtvaartbedrijven vrezen enorme kosten door een EU-plan om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te beperken. Uit eigen onderzoek blijkt dat ze vanaf 2011 ongeveer 4 miljard euro per jaar aan emissierechten moeten bijkopen: twee keer de gemiddelde jaarwinst van de bedrijven in het laatste decennium. De luchtvaartondernemingen zeggen de kosten hooguit voor een derde te kunnen doorberekenen aan passagiers en verladers.

”Dit zal doorwerken in de Europese economie”, zei onder meer de Association of European Airlines (AEA) gisteren. ”Minder verbindingen en toerisme zullen regio's schaden. Waarschijnlijk verplaatst het vliegverkeer naar niet-Europese vliegvelden, zodat de EU minder aantrekkelijk wordt voor investeringen.”

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zegt te overwegen vluchten te verhuizen naar Zwitserland, dat geen lid is van de EU. De sector zegt het er wel mee eens te zijn dat de luchtvaart met de emissierechten gaat meedoen, net als andere industrie. Maar het vraagt Brussel de plannen te matigen. De Europese Commissie heeft voorgesteld dat de sector uitstootrechten moet bijkopen voor elke toekomstige groei.