Kaalslag voor vogels groter gevaar dan opwarming aarde

rotterdam. Niet de dreigende klimaatverandering maar vernietiging van de habitat door de mens is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van vogels. Amerikaanse onderzoekers, aangevoerd door Walter Jetz, schatten deze week in het online-tijdschrift PLoS Biology de aantasting van het leefgebied van de circa 8.750 landvogels die de aarde telt. Zij gebruikten de vier scenario`s die zijn opgenomen in de Millennium Ecosystem Assessment. Ze namen aan dat de vogels in de toekomst dezelfde eisen stellen aan hun milieu als nu en dat ze niet makkelijk heel nieuwe leefgebieden bereiken. Tegen het jaar 2100 zijn 950 tot 1.800 soorten ernstig bedreigd, in gematigde luchtstreken vooral door klimaatverandering, in de tropen vooral door verwoesting van het oorspronkelijke landschap.