Geen Sesamstraat!

Door de nieuwe zenderindeling op de Publieke Omroep, nu ruim een jaar geleden, is een bepaalde groep kijkers tussen wal en schip gevallen. Het betreft de kinderen van 4 en 5 jaar oud. Sesamstraat wordt namelijk niet meer standaard uitgezonden om half zes ’s avonds.

Sesamstraat werd vroeger altijd rond zes uur uitgezonden. We kennen dat allemaal: eerst eten, Sesamstraat en dan naar bed. Nu is de kijker daar niet zeker van. Het kinderdeel tussen 17.00 en 17.50 uur op Nederland 1 wordt, net als Sesamstraat, vaak geschrapt, vanwege zogenaamde actualiteit of sport – nu bijvoorbeeld door het tennis op Roland Garros.

Behoudens het half uurtje op Nederland 1 kunnen kinderen bovendien alleen tv kijken tussen 6.50 uur en 15.15 uur op Nederland 3. Dan gaan de meeste kinderen naar school. Als zij thuis komen, zijn er dus weinig programma’s voor hen. Nu pleit ik er niet voor dat kinderen uren televisie moeten kijken. Integendeel, dat ene half uurtje is alles wat ik vraag.

Als burger kan ik helaas geen organisaties aanspreken om de programmering van Sesamstraat vast te leggen. Op de brieven die ik heb gestuurd naar de omroep, krijg ik geen antwoord. De politiek gaat er niet over. Wie dan wel? Betalen we niet allemaal mee aan dit soort programma’s?

Danielle van den Broek

Utrecht