Belgie

David Claerbout In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel zijn drie imposante videowerken te zien van David Claerbout (Kortrijk, 1969). Het met filmbeelden digitaal bewerken van foto’s is een van zijn handelsmerken. Kindergarten Antonio Sant ’Elia, 1932 is opgebouwd vanuit een foto van een crèche van de modernistische meesterarchitect Giuseppe Terragni (1904-1943), tevens aanhanger van Mussolini. Ook Shadow Piece heeft een (Italiaanse) zwart-witfoto als uitgangs punt. The stack is een video van een zonsondergang achter een verkeersviaduct, waarbij fel tegenlicht en zware slagschaduwen (schrijnende) details van de omgeving blootleggen.

David Claerbout, Kon. Musea voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3, Brussel, t/m 2 sept. di t/m zo 10-17u. Inl 0032 2508 3211 & www.kmskb.be

Verbeke FoundationDertig kilometer ten westen van Antwerpen is aan de A11/E34 de Verbeke Foudation geopend: een landschappelijk terrein van 12 hectare met kunst van de verzamelaars Geert en Carla Verbeke. Hun collectie vanaf 1917 wordt er permanent tentoongesteld en tweemaal per jaar is er een tijdelijke expositie. Nu is dat VIT<A>RTI, met en over beelden – ook levende, zoals de poulets de Bresse van Koen van Mechelen (op zoek naar de perfecte kip) en getatoeëerde varkens van Wim Delvoye. Ook Jan Fabre, Luc Tuymans, Honoré d’O en Berlinde de Bruyckere creëerden nieuw werk. Binnenkort kan worden overnacht in een kunstwerk van Joep van Lieshout.

VIT<A>RTI, Verbeke Foundation, Westakker, Kemzeke, t/m 26 okt., do t/m zo 11-18u. Inl 0032 477881752 en www.verbekefoundation.be

En verder Pushing the Canvas, t/m 8 juli, Cultuurcentrum, Mechelen 0032 15294000, www.cultuurcentrummechelen.be; Rineke Dijkstra, Park Portraits, t/m 28 juli, Galerie Jan Mot, Brussel.