Tien Hmong in staat Californië opgepakt voor plan coup in Laos

Sacramento. In Californië zijn maandag tien Laotianen gearresteerd die een staatsgreep zouden voorbereiden gericht tegen het communistische regime in Laos. Volgens een aanklacht bij een rechtbank in Sacramento wilden de tien Hmong, een etnische minderheid in onder andere Laos, hoge functionarissen laten vermoorden en aanslagen laten plegen op regeringsgebouwen. De politie en de FBI grepen in, omdat de mannen op het punt zouden staan wapens naar Thailand te laten verschepen. Ze werden ontmaskerd door een undercoveragent die zich voor wapenhandelaar uitgaf. In de Verenigde Staten wonen veel uit Laos afkomstige Hmong die in de jaren zestig door de Amerikanen gerekruteerd worden om tegen communistische rebellen te vechten. (AP, Reuters)