Theaterinstituut gaat zwerven

Eind 2008 verlaat het Theaterinstituut in Amsterdam (TIN) het onderkomen aan de Herengracht. Volgens directeur Henk Scholten is het de bedoeling om het instituut een nieuwe nomadische vorm te geven: „Vergelijk het maar met festival de Parade. Het TIN krijgt een kantoor op een vaste plek, maar alle activiteiten vinden elders plaats, op verschillende locaties. Ons erfgoed zal bijvoorbeeld tentoongesteld kunnen worden in musea. Op die manier moet de relatie met de sector steviger worden.”

Een nieuw onderkomen, dat overigens nog niet gevonden is, zal tijdelijk zijn. Er zijn volgens Scholten gesprekken gaande om een nieuw podiumbreed museum in het leven te roepen waarin ook de muzieksector wordt opgenomen. „De eerste contacten met de verschillende muziekinstellingen zijn gelegd en de eerste reacties zijn positief.”

Uiteindelijk moet er een podiumkunstencentrum komen waarin alle collecties van de muziek, het theater en de dans goed beheerd kunnen worden maar waarin ook plaats is voor educatie, debatten en interactieve activiteiten. Scholten: „Ons streven is om over 5 á 7 jaar zo’n centrum te kunnen realiseren.”