Prinsen vragen verbod op foto’s ongeluk Diana

Protesten van de Britse prinsen William en Harry ten spijt zendt de commerciële Britse televisieomroep Channel 4 vanavond een programma uit over de dood van hun moeder, prinses Diana, met omstreden foto’s van vlak na haar fatale verkeersongeluk in Parijs in 1997.

Het gaat om opnames door fotografen die de prinses en haar minnaar Dodi Fayed al op de hielen zaten toen ze verongelukten. Op één foto is het wrak te zien, waarin de dodelijk gewonde prinses ligt. Channel 4 heeft haar hoofd overigens zwart gemaakt. Op een andere foto is te zien hoe de niet goed zichtbare Diana op een brancard spoedhulp krijgt.

De prinsen stelden vorige week in een brief aan Channel 4 via hun particulier secretaris Jamie Lowther-Pinkerton dat de foto’s een inbreuk vormen op „de privacy en waardigheid van haar laatste minuten”. „Eenvoudig gesteld”, aldus de brief, „als het uw moeder was of de mijne die daar lag te sterven in die tunnel, zouden we dan die scène voor het hele land uitgezonden willen hebben?”

Channel 4, dat de laatste maanden vaker in opspraak is geweest wegens programma’s die leken te zijn geïnspireerd door sensatiezucht, verweert zich met het argument dat het in het openbaar belang is de afbeeldingen te tonen. De omroep wijst er bovendien op dat de afbeeldingen al eerder zijn gepubliceerd, onder andere in het Italiaanse blad Chi.

Diana’s voormalige particulier secretaris Patrick Jephson neemt het in het dagblad The Daily Telegraph vanmorgen voor Channel 4 op. Hij zei aanvankelijk met afschuw te zijn vervuld maar na het zien van de documentaire van mening te zijn veranderd. Volgens hem werpt het programma een nieuw licht op Diana’s dood.