`Meer dan miljoen Chinezen voor Spelen verhuisd`

GENEVE, 6 juni. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 heeft in Peking een ware volksverhuizing plaatsgevonden. Liefst 1,25 miljoen mensen moesten tot dusver gedwongen verkassen om plaats te maken voor olympische accommodaties en infrastructuur. De financiële compensatie was erg mager. De mensenrechtenorganisatie COHRE (Centre on Housing Rights en Evictions), die de cijfers gisteren in Genève naar buiten bracht, schat dat er komend jaar nog eens een kwart miljoen Chinezen in de hoofdstad naar vervangende woonruimte moeten wegens wijksanering. Volgens COHRE-voorzitter Jean du Plessis zijn er sinds 1988, toen er in Seoul meer dan 700.000 inwoners moesten verhuizen, ter wille van Olympische Spelen twee miljoen mensen `gedeporteerd`. Het Chinese organisatiecomité heeft nog niet gereageerd.