Eindelijk iets anders dan doorsnee r&b-gekweel

Rihanna: Good Girl Gone Bad Universal
Rihanna: Good Girl Gone Bad Universal

cd pop

Rihanna: Good Girl Gone Bad

Universal

Rihanna, geboren op Barnados, is negentien en heeft al drie cd’s gemaakt. Ze werkt samen met Jay-Z, Timbaland en Justin Timerlake, en haar nieuwe cd zal ons, wat voor weer het ook is, moeiteloos de zomer door krijgen. Alleen al om de manier waarop Rihanna het woord ‘umbrella’ uitspreekt: alsof het een eeuwig smakende toffee is die ze niet los wil laten. Hij rolt en glijdt tussen Rihanna’s kiezen tot hij er alsnog ongeschonden uitkomt – en een zomerhit wordt.

Het mooie van Rihanna’s nieuwe cd Good Girl Gone Bad is dat hij het beste van de hedendaagse r&b-muziek combineert met een zangeres die iets anders laat horen dan doorsnee r&b-gekweel. Wellicht dankzij haar Caribische achtergrond heeft Rihanna een rinkelend stemgeluid dat soms Jamaicaans klinkt.

Samen met minimale instrumentaties vol raar getik en getingel, en bijna industrieel zwaar gesnor van synthesizers, is dit de weldadig dansbare versie van wat we op dit moment 'futuristisch’ vinden klinken. Dat er nog een slinks verwerkte sample uit New Orders Blue Monday (1983) in voorkomt (in het venijnige Shut Up And Drive), is des te grappiger.

Net als Amy Whinehouse heeft ook Rihanna een liedje over afkicken. Maar dan anders. Rihanna’s Rehab gaat niet over drank of drugs. In de beste r&b-traditie gaat het bij haar over de liefde.