Bush hekelt en paait Poetin na dreigement

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren tijdens een bezoek aan Praag Rusland gehekeld wegens het „ontsporen” van democratische hervormingen. Hij trachtte tegelijkertijd de Russische boosheid over plaatsing van een Amerikaanse raketschild te sussen.

Aan de vooravond van de G8-top die vandaag in het Duitse Heiligendamm begint zei Bush in Praag dat in Rusland „hervormingen die de burgers meer zeggenschap moesten geven, zijn ontspoord, met verontrustende gevolgen voor een democratische ontwikkeling”.

Hij hekelde ook de Chinese leiders, die „geloven dat ze de economie kunnen openen zonder ook het politieke systeem te openen”. Maar met beide landen willen de VS toch een goede werkrelatie, zo ging de president verder. „Onze vriendschap met hen is gecompliceerd. Op gebieden waarop we wederzijdse belangen hebben, werken we samen. Op andere gebieden hebben we krachtige meningsverschillen.” Onderdeel van een goede relatie, zo zei Bush, is het vermogen „open” over die geschillen te praten.

Eerder had Bush Moskou verzekerd dat het „niet onze vijand is” en dat „de Koude Oorlog voorbij is”. Amerika’s vijand is „een radicaal of extremistisch of schurkenregime dat de vrije wereld chanteert”. Rusland heeft daarom „niets te vrezen” van het raketschild dat de VS in Tsjechië en Polen willen neerzetten. Bush kondigde aan op de G8-top bij Poetin aan te dringen op samenwerking bij de bouw van het schild.

President Poetin is herhaaldelijk fel tekeergegaan tegen de plannen met het raketschild, dat naar zijn zeggen de Russische raketafweer dwingt „nieuwe doelen in Europa” te zoeken. Volgens Poetin verstoort het raketschild het bestaande militaire evenwicht in Europa, hetgeen Rusland zou dwingen tot „vergeldingsmaatregelen”.

De Amerikaanse onderminister van Defensie, Eric Edelman, zei gisteren dat elk idee of voorstel van Rusland om zijn bezorgdheid over het raketschild te verminderen, door de Amerikanen zal worden bestudeerd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft gisteren gezegd dat Moskou niet van plan is volgende week op een conferentie in Wenen het verdrag over de conventionele bewapening in Europa (CFE) op te zeggen. (Reuters, AFP, AP)

G8-top: pagina 5

Beroemdheden: pagina 7

Hoofdartikel: pagina 7