Televisie Voorkeur

The Best of Vals Plat. Met een portret van Roy Inka, een afstammeling van Noord-Amerikaanse indianen, die van een medicijnman zijn bijnaam Mountain Eagle kreeg. Zijn virtuoze airbrushkunst leefde hij uit op de bestelbus van Hells Angels. Maar na een hersenbloeding lijkt Roy het rustiger aan te doen. Ned.2, 23.25-23.55u. (Foto NPS)
The Best of Vals Plat. Met een portret van Roy Inka, een afstammeling van Noord-Amerikaanse indianen, die van een medicijnman zijn bijnaam Mountain Eagle kreeg. Zijn virtuoze airbrushkunst leefde hij uit op de bestelbus van Hells Angels. Maar na een hersenbloeding lijkt Roy het rustiger aan te doen. Ned.2, 23.25-23.55u. (Foto NPS) NPS

actualiteiten

Eén vandaag. Ferrari bestaat zestig jaar. In bakermat Italië bestaat het Ferrarimannetje, dat op het gehoor de motor kan afstellen, iedere Ferrarifan in Rome kent deze man. Op 5 juni 1967 begon de zesdaagse oorlog. Wat is nu, veertig jaar later, de blijvende betekenis van deze oorlog tussen Israël en zijn Arabische buurlanden? Terugblik met Hans Knoop, die destijds als correspondent in Israël verslag deed. Ned.1, 17.59-18.45u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor het personeelstekort in de gezondheidszorg en de verschillende doemscenario’s die dat met zich brengt. Ook het eerste deel van de driedelige serie ‘Dieper in Ondiep’, waarin hoofdpersonen terugkijken op de onrust in deze Utrechtse wijk, enkele maanden geleden. Ned2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Wat heet! Gast is Saskia Noort, die voor ‘De maand van het spannende boek’ het geschenkboek ‘Afgunst’ schreef. Ook Jules Deelder schuift aan. Presentatie: Leon Verdonschot. Ned3, 19.30-20.30u.

Afrika, wohin? Discussieprogramma rond de G8-conferentie in Rostock. ZDF, 0.35-2.05u.

informatief

Kassa 3. Consumentenprogramma. Met een test van verschillende meeneemkoffies op station Utrecht Centraal, een duik in de wereld van slecht onderhouden studentenkamers en louche huisbazen en met een bijdrage over Nederlanders die onvoorbereid op vakantie gaan. Ook liet het programma onderzoek doen naar de kwaliteit van winkelpersoneel. Ned3, 20.30-21.00u.

60 Jahre Marshall-Plan. Thema-avond over het Marshallplan, waarmee de Verenigde Staten Europa na de Tweede Wereldoorlog de helpende hand toestaken. Met een documentaire over de politieke en culturele invloeden die met het hulpplan gepaard gingen. Arte, 20.45-23.15u.

Per ongeluk. Wekelijks ontmoet Marion Lutke slachtoffers van verkeersongelukken, die in één fatale seconde hun leven zagen veranderen. De gebeurtenissen, ontmoetingen en emoties vormen samen een aangrijpend document. Eerste aflevering, met motoragent Willem Sangers uit Soest, die tijdens zijn nachtdienst een ongeluk kreeg. Ned.2, 20.50-21.25u.

Young black farmer. Driedelige serie reportages waarin Wilfred Emmanuel-Jones gevolgd wordt in zijn missie om het Britse platteland wat extra kleur te geven, als hij negen zwarte stadsjongeren een opleiding aanbiedt op zijn boerenbedrijf in Devon. Aflevering 1: zal de plattelandsgemeente de jongeren accepteren als nieuwe generatie zwarte boeren? Ned3, 21.00-21.55u.

McDonald’s kitchen. Kok Andy McDonald en presentator Bas Westerweel trekken dertien afleveringen lang door het land om de kijker op uiteenlopende locaties inspiratie te bieden voor in de keuken. Andy’s kookpraktijken worden afgewisseld met korte reportages. Aflevering 1: pasta. Ned3, 21.55-22.30u.

A history of modern Britain. Vijfdelige serie over de naoorlogse geschiedenis van Groot-Brittannië. Aflevering 3: Paradise lost. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op in de jaren zestig. Onder het bewind van premier Harold Wilson krijgt Engeland te kampen met industriële conflicten en economische stagnatie. BBC2, 22.00-23.00u.

De vakantierechter. Mr. Frank Visser oordeelt over een kwestie, aangekaart door twee buren in Monster. Zij ondervinden overlast van de jaarlijks terugkerende kermis in hun straat. Volgens Sjaak van der Tak, de burgemeester van Monster, is het Kerkpad waar zij wonen de beste plek voor de kermis. En in Capelle aan den IJssel maakt de ene buurman grote bezwaren tegen de fazant die de andere buurman in zijn volière houdt. Ned. 1, 22.25-23.00u.

documentaire

‘t Zal je maar gebeuren. Documentaire. Als op een vakantie in Andorra Hanna smoorverliefd wordt op sportinstructeur Marcel, lijkt dat het begin van een prachtig liefdesverhaal. Dan krijgt Marcel tijdens het kitesurfen een ernstig ongeluk, met een ernstige hersenbeschadiging tot gevolg. Hanna besluit haar leven te wijden aan het herstel van Marcel. Ned.2, 22.50-23.25u.

It’s time to die in Huntsville. Documentaire over de executie van Frances Newton in september 2005. Die heeft veel stof doen opwaaien, omdat ze de eerste zwarte vrouw was die in Texas werd geëxecuteerd sinds 1858 en omdat er altijd twijfel heeft bestaan over haar schuld. Canvas, 21.05-21.50u.

amusement

Een jaar lang Mis(s). Tweede deel. Roos Prommenschenckel werd vorig jaar door het publiek verkozen tot Mis(s) 2006. Ned.1, 19.25-20.00u.

sport

NOS Sportjournaal. Tennis: de tiende dag van Roland Garros. Voetbal: het Nederlands voetbalelftal in Thailand. Wielrennen: de persconferentie van Walter Godefroot, voormalig ploegleider van Telekom, nu T-Mobile. Ned3, 22.35-23.15u.