Rubik`s Cube in maar 26 stappen

Rotterdam, 5 juni. De Rubik`s Cube, de beroemde kubuspuzzel met negen kleurrijke vlakjes op iedere zijde, kan vanuit elke toestand met 26 draaibewegingen of minder worden opgelost. Dat hebben wetenschappers van de Northeastern University in Boston met computerberekeningen bewezen. De kubus is opgelost wanneer alle kanten eenzelfde kleur hebben. Het record lag op 27 stappen vanuit iedere willekeurige beginstand. Begin jaren tachtig, toen de kubus zijn opmars begon, was dat nog 52. De onderzoekers combineerden wiskundige groepentheorie, waarmee een berekening in kleine stukken wordt opgedeeld, met een methode waarmee ze snel grote hoeveelheden gegevens van een geheugenschijf konden aflezen. De Rubik`s Cube kan in 43 triljoen verschillende toestanden worden gedraaid. Men denkt dat de kubus in principe vanuit elke toestand in 20 stappen is op te lossen, maar dat is nog niet bewezen.